Placinta cu colarezi
PrinteazaO reteta delicioasa de placinta cu colarezi, oua, sare, faina, lapte, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, zahar, untura si zahar pudra.
Ingrediente:
- 5 ouă
- sare
- 350 g făină
- 1 l lapte
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 lingură coajă de lămâie şi portocală
- zahăr după gust
Ingrediente aluat:
- 1 lingură untură (sau ulei)
- 200 ml apă
- 350 g făină (cât să-ţi iasă un aluat mai vârtos, care să se întindă uşor şi subţire)
- sare
- zahăr pudră
Mod de preparare:
Baţi bine 3 ouă. Pui făina într-o copaie sau într-o cratiţă mai largă, iei cu lingura din compoziţia de ouă şi “stropeşti” făina. Amesteci uşor, să se formeze colărezii, apoi îi strecori de făină, cernându-i într-o sită, ca să îndepărtezi surplusul de făină.
Pui laptele la fiert şi, când clocoteşte, adaugi puţină sare şi colărezii. Amesteci continuu, să nu se lipească între ei şi, când s-au fiert, stingi focul.
Ii laşi să se răcească, adaugi celelalte 2 ouă şi amesteci cât să se formeze o pastă omogenă. Pui vanilia, coaja de lămâie şi portocală şi zahăr cât doreşti.
Frămânţi un aluat din apă călduţă, sare, untură şi făină, pe care îl împărţi în 9 bucăţi din care întinzi 9 foi rotunde şi le grupezi câte 3. Ungi prima foaie cu ulei, o pui pe cea de-a doua, o ungi, după care o pui pe cea de a treia şi presezi puţin.
Procedezi la fel pentru toate cele 9 foi. întinzi apoi o foaie foarte subţire, o aşezi într-o tavă unsă foarte bine cu untură (ulei), tai marginile şi aşezi jumătate din umplutură. Aşezi a doua foaie, apoi restul de umplutură şi acoperi cu ultima foaie.
Fiecare foaie trebuie unsă cu grăsime. Stropeşti plăcinta cu ulei şi o tai în pătrate sau cum doreşti. O coci în cuptorul bine încins, la foc potrivit, aproximativ 1 oră.
O scoţi, o acoperi cu un şervet curat şi o laşi aşa să se înmoaie, apoi o pudrezi cu zahăr. Este bună şi caldă şi rece, cu lapte alături.
Pofta buna!