Placinta ucraineana
PrinteazaPlacinta ucraineana din: drojdie de bere, lapte, galbenus, sare, zahar, unt, faina, varza, ceapa, ulei, vin, pasta de rosii, sare, piper si ou.
pentru aluat:
- 10-15 g drojdie de bere
- 125 ml lapte caldut
- 1 galbenus
- 1 praf de sare
- 1 praf de zahar
- 30 g unt moale
- faina cat cuprinde
pentru umplutura:
- 1/2 varza mica
- 1 ceapa mare
- 2-3 linguri de ulei
- 1 pahar de vin alb
- 1 lingura pasta de rosii
- sare
- piper
- 1 ou pentru uns deasupra
Mod de preparare:
Amesteci drojdia cu două linguri de faină, puţin zahăr, lapte şi prepari, o maia pe care o laşi la loc călduţ până îşi dublează volumul. Amesteci maiaua cu restul ingredientelor şi frămânţi un aluat elastic, pe care îl laşi la dospit circa 30 de minute. Intre timp, tai varza fideluţă, o freci cu puţină sare şi o storci de zeamă.
Toci ceapa mărunt, o căleşti în ulei, adaugi varza, continuând călirea. Torni din când în când câte puţin vin şi amesteci permanent să nu se prindă. Când varza este bine scăzută, adaugi pasta de roşii, potriveşti gustul de sare şi piper şi o mai căleşti două minute, apoi o dai deoparte de pe foc. Adaugi mărarul şi o laşi să se răcească.
împărţi aluatul în două, întinzi o foaie cu care tapetezi o formă de plăcintă rotundă, îmbrăcând şi pereţii formei. Torni umplutura în formă. Intinzi cea de-a doua foaie, păstrând puţin aluat pentru ornarea plăcintei. Aşezi foaia deasupra, sigilând-o pe margine. Aplici ornamentele, o înţepi cu furculiţa în mai multe locuri, ungi cu ou bătut şi o coci circa o oră, la foc potrivit.
Placinta ucraineana
Pofta buna!