Pungute cu ciocolata si fructe uscate
PrinteazaO reteta de pungute cu ciocolata si fructe uscate din: foi de placinta, caise uscate, smochine, migdale, seminte de pin, fistic, ciocolata neagra, unt, zahar, ou, praf de piper negru, sare, zahar, scortisoara si smantana.
- 8 foi de plăcintă
- 100 g caise uscate
- 100 g smochine uscate
- 50 de migdale, fără pieliţă
- 25 g seminţe de pin
- 25 g fistic decorticat, nesărat
- 150 g ciocolată neagră
- 160 g unt
- 1 lingură zahăr
- 1 ou
- 1 praf de piper negru, măcinat proaspăt
- 1 praf de sare
pentru sos:
- 100 g zahăr
- 1 praf de scorţişoară
- unt sărat, cât o nucă
- 100 ml de smantană lichidă
Mod de preparare:
Rupeţi ciocolata în bucăţi, topiţi-o împreună cu 100 g de unt şi omogenizaţi cu telul. Adăugaţi zahărul şi oul întreg, bateţi energic şi puneţi la rece 1 h.
Tăiaţi smochinele şi caisele. Măcinaţi migdalele, înmuiaţi fructele în 20 g de unt, pe foc mic, într-o tigaie neaderentă.
Rumeniţi, fără grăsime, seminţele de pin. Amestecaţi-le cu fructele înmuiate şi adăugaţi fisticul.
Aşezaţi o foaie, împreună cu hârtia sa de coacere, într-o formă mare de tartă. Puneţi o lingură cu vârf de cremă de ciocolată şi 1/8 din fructe.
Pliaţi şi fixaţi marginile cu 2 scobitori din lemn. Procedaţi la fel cu toate foile şi ungeţi-le cu unt topit.
Sosul: fierbeţi zahărul cu scorţişoara şi 2 linguri de apă până obţineţi un caramel deschis la culoare. în afara focului, adăugaţi smântână şi untul sărat.
Puneţi din nou la fiert, până ce caramelul se îngroaşă puţin (2-3 min). în ultimul moment, încălziţi cuptorul Ia 210 C.
Puneţi cele 8 punguţe în cuptor pentru 8 min. Serviţi imediat, cu sosul caramel într-o sosieră.
Pungute cu ciocolata si fructe uscate
Pofta buna!