Reteta zilei: Prajitura Opera
PrinteazaO reteta delicioasa de Prajitura Opera din: lapte, zahar, galbenusuri, esenta de vanilie, gelatina, ciocolata amaruie, smantana, nes, unt, galbenusuri si smantana.
pentru crema bavareza:
- 240 ml lapte
- 90 g zahar
- 3 galbenusuri
- 1 fiola esenta de vanilie
- 5 g gelatina
- 70 g ciocolata amaruie
- 360 ml smantana pentru frisca
crema de cafea:
- 250 ml apa + 1 lingura apa
- 3 plicuri mici de nes
- 40 g zahar
- 3 galbenusuri
- 225 g unt (la temperatura camerei)
pentru crema ganache:
- 40 ml smantana pentru frisca
- 170 g ciocolata amaruie
pentru sirop:
- 100 g zahar
- 100 ml apa
- 1 fiola esenta de rom
pentru blat:
- 10 albusuri, 2 oua intregi
- 4 galbenusuri
- 220 g zahar
- 140 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 100 g migdale fin macinate
Mod de preparare:
Prepari mai întâi cremele, deoarece necesită un timp mai mare de răcire.
Crema bavareză aşa: Amesteci zahărul cu laptele şi pui amestecul la foc mic, până aproape de punctul de fierbere, apoi torni treptat peste gălbenuşurile mixate în prealabil într-o crăticioară, amestecând continuu. Crăticioara o aşezi pe baie de aburi şi amesteci până când crema se îngroaşă puţin. Laşi crema la răcit şi pui la înmuiat gelatina.
Peste crema răcită, adaugi esenţa de vanilie şi gelatina scursă şi amesteci bine pentru omogenizare. Mixezi smântână până capătă consistenţa unei creme (deci nu până la stadiul de frişcă). Topeşti ciocolata pe baie de aburi şi după ce ai luat-o de pe foc, adaugi crema cu gelatină, apoi smântână bătută şi amesteci până la omogenizare. Păstrezi crema la rece.
Crema de cafea aşa: Diluezi nesul cu o lingură de apă fierbinte. Pui pe foc apa şi zahărul şi obţii un sirop pe care îl torni peste gălbenuşurile mixate în prealabil. Mixezi 2-3 minute, apoi adaugi treptat untul şi nesul dizolvat. Păstrezi crema la rece.
Siropul: Pui la fiert apa, zahărul şi esenţa de rom şi amesteci până ce zahărul se topeşte. Laşi siropul la răcit.
Blatul: Amesteci făina împreună cu praful de copt şi migdalele mărunţite fin şi cerni amestecul. Impărţi cantitatea de zahăr în două. Amesteci 110 g zahăr cu 4 gălbenuşuri şi 2 ouă întregi, mixând bine până şi-au dublat volumul şi s-au albit. Baţi 10 albuşuri spumă tare, apoi adaugi treptat în ele restul de 110 g zahăr, mixând în continuare. Jumătate din bezea o încorporezi treptat în amestecul de gălbenuşuri, amestecând delicat, de sus în jos.
Adaugi apoi câte puţin din amestecul de făină, continuând să amesteci uşor. încorporezi apoi şi cealaltă jumătate din cantitatea de albuşuri, în acelaşi mod. Cantitatea este potrivită pentru 4 foi de dimensiunea 30 x 30 cm sau poţi coace 3 foi de dimensiunea 30 x 40 cm şi tai câte 10 cm din fiecare foaie, pentru a construi o alta. Coci fiecare foaie în tava tapetată cu hârtie de copt, timp de 7-8 minute, la 200 grade Celsius.
Asamblezi: Peste primul blat torni puţin sirop şi 1/2 din crema de cafea. Aşezi al doilea blat peste crema de cafea, ungi cu sirop (foloseşti o pensulă) şi pui peste blatul însiropat toată crema bavareză. Pui al treilea blat peste crema bavareză, însiropezi şi întinzi peste el 1/2 din crema ganache.
Acoperi cu ultimul blat, ungi cu sirop şi pui restul de cremă cu cafea. Introduci prăjitura în frigider până ce crema se întăreşte bine (circa 20 de minute), apoi întinzi deasupra crema ganache. Dai prăjitura la rece.
Pui smântână pe foc şi o încălzeşti bine (fără a o fierbe). Peste smântână fierbinte, adaugi cubuleţe de ciocolată şi le laşi să se topească, până ce amestecul devine omogen. Nu trebuie să pui crema la frigider, pentru că există posibilitatea să se întărească prea tare.
Prajitura Opera
Pofta buna!
Incoming search terms:
- prajitura opera
- prajitura opera reteta
- https://www restaurantedelux ro/reteta-zilei-prajitura-opera html
E buna prajitura asta?