Sfaturi pentru prepararea SOSURILOR
PrinteazaSosul Bechamel este unul dintre cele cinci sosuri de baza ale gastronomiei. Acesta are la bază folosirea a trei elemente făină, unt şi lapte.
Sosul trebuie să fiarbă bine pentru a nu rămâne făina crudă, laptele folosit trebuie să fie cald sau fierbinte pentru a împiedica formarea cocoloaşelor. Dacă s-au format cocoloaşe, sosul trebuie trecut prin sită şi fiert din nou
Sosul de muştar este fin şi merge foarte bine la fripturi. Pentru reuşita lui, trebuie să foloseşti un muştar de calitate. Sunt două tipuri de sos: cald şi rece.
Dacă alegi să-l prepari pe cel cald, acesta se face numai pe baie de aburi, iar la cel rece, după ce s-au amestecat muştarul oţetul şi mierea uleiul se adaugă în .fir subţire”, ca la maioneză, până devine spumos. Zeama de lămâie şi condimentele le adaugi numai la final.
Sosul de roşii este cel mai cunoscut şi cel mai des preparat. Pentru un gust şi aspect cât mai aparte, trebuie să foloseşti roşii cât mai proaspete şi fără seminte.
Le tai cuburi mici le pui în blender pentru a le transforma într-o pastă, apoi adaugi apă pentru a ajunge la consistenta dorită, usturoi pisat, puţin ulei sau unt, oţet, muştar, piper, oregano şi zahăr brun. Aşezi totul pe foc şi fierbi 10 minute
Sosul de brânză este un sos elegant, pe care îl poti asocia unor mâncăruri pe bază de paste, legume sau chiar carne, pentru a le oferi un gust şi un aspect deosebite;.
Topeşti untul, dai vasul deoparte, încorporezi făina şi piperul amestecând continuu. Adăugii treptat laptele călduţ şi laşi să fiarbă cinci minute Pui brânza rasă şi laşi pe foc până se topeştee şi sosul se îngroaşă. Trebuie să fii atentă să nu se lipească.