Sos de Bordeaux
PrinteazaSos de bordeaux din: rasol de vita, hasme, boabe de piper, cimbru, frunze de dafin, vin rosu, supa bruna de vitel si unt fara sare.
Sos originar din Bordeaux, Franţa, şi preparat tradiţional cu vin, haşme şi măduvă. Măduva este opţională în această reţetă, deoarece sosul este delicios şi fără ea. Vi-l prezentăm alături de friptură la grătar.
Ingrediente:
- 300 g rasol de vită cu măduvă, tăiat in bucăţi de 10 cm, opţional
- 4 haşme, tocate foarte fin
- 6 boabe de piper
- un fir de cimbru proaspăt
- o jumătate de frunză de dafin
- 400 ml vin roşu
- 400 ml supă brună de viţel
- 15 g unt fără sare, tăiat cuburi şi răcit
Mod de preparare:
Dacă folosiţi rasol de vită, aşezaţi bucăţile de os în apă rece astfel încât să fie complet acoperite de apă, apoi fierbeţi-le la foc mic cinci minute, până când măduva alunecă uşor din os. Tăiaţi-o felii subţiri.
Puneţi haşmele într-o cratiţă mare, cu boabele de piper, cimbrul şi foaia de dafin. Adăugaţi vinul roşu şi lăsaţi compoziţia să fiarbă.
Scădeţi sosul, dându-l în clocot circa trei minute, până când lichidul se evaporă şi vasul este aproape uscat.
Adăugaţi sosul de viţel, frecând la fundul cratiţei cu o lingură de lemn, apoi reîncepeţi fierberea. Reduceţi flacăra şi fierbeţi sosul la foc mic 10 minute, până când scade la 250 ml.
Curăţaţi din când în când spuma de la suprafaţă. Condimentaţi-l cu sare şi piper după gust şi curăţaţi-i din nou spuma de la suprafaţă.
Strecuraţi sosul printr-o sită fină, apoi adăugaţi untul, bucată cu bucată, până când compoziţia se îngroaşă uşor.
La final, adăugaţi măduva, reîncălzită în prealabil prin fierbere la foc mic sau prin perpelire. Serviţi sosul fierbinte.
Sos de Bordeaux
Pofta buna!