Timbale de cartofi cu sos de curry
PrinteazaO reteta delicioasa de timbale de cartofi cu sos de curry din: cartofi, smantana, bacon, parmezan, unt, oua, sare, piper, smantana, faina, curry, ceapa, ulei de masline extravirgin si patrunjel.
pentru timbale:
- 5 cartofi
- 100 ml smântână dulce
- 4 linguri parmezan ras
- 40 g bacon (sau kaiser)
- 30 g unt
- 2 ouă
- sare şi piper
pentru sos:
- 150 ml smântână dulce
- 2 linguri faină albă
- 20 g ceapă
- 2 linguri curry (praf)
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- sare
pentru decor:
- câteva frunze de pătrunjel
Mod de preparare:
Pune 3 cartofi (circa 300 g) într-o oală cu apă clocotită şi un praf de sare, fierbe-i, apoi pasează-i, aşază-i într-un castron şi lasă-i să se răcorească. Adaugă ouăle, parmezanul, baconul tăiat cubuleţe şi smântână. Pune sare şi piper, după gust, şi amestecă bine toate ingredientele.
Ia cei doi cartofi rămaşi (cei mai buni sunt cei lunguieţi), taie-i cu cuţitul în formă de cilindri, apoi rondele foarte subţiri şi opăreşte-l 1 minut în apă clocotită. Scoate-i şi scurge-i, având grijă să nu sfărâmi rondelele.
Unge cu unt 4 forme individuale, îmbracă-le interiorul cu rondele de cartofi, umple-le cu amestecul de cartofi şi bacon şi coace-le 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180° C.
Prăjeşte ceapa tocată într-o cratiţă în 2 linguri de ulei încins. Adaugă praful de curry, un praf de sare, faina şi smântână. Lasă sosul să fiarbă, amestecând frecvent, până când se îngroaşă puţin. Pune-l în blender şi pasează-l pentru a obţine un sos fin şi cremos.
Scoate timbalele din cuptor, răstoarnă-le pe farfurii şi pune sos în jurul lor. Decorează-le cu câteva frunzuliţe de pătrunjel şi serveşte-le imediat.
Timbale de cartofi cu sos de curry
Pofta buna!