Tort de orez cu topping de visine
PrinteazaO reteta de tort de orez cu topping de visine din: baton de vanilie, orez cu bob rotund, zahar, coaja de lamaie, coaja de portocala, lapte, foi de gelatina, visinata, frisca, visine, vin de porto, batond e scortisoara, suc de visine si amidon.
- 1 baton de vanilie
- 125 g orez cu bob rotund
- 50 g zahăr
- o bucăţică de coajă de lămâie
- o bucăţică de coajă de portocală
- 500 ml lapte
- 2 foi gelatină
- 3 linguri vişinată
- 200 ml frişcă
- 300 g vişine
- 2 linguri zahăr
- 100 ml vin de Porto
- 1 baton de scorţişoară
- 200 ml suc de vişine
- 1 linguriţă amidon
Mod de preparare:
Se crestează pe lung batonul de vanilie şi se scoate miezul afară, cu vârful cuţitului. Orezul se pune la fiert cu laptele, zahăr tos, miezul şi păstaia de vanilie, coajă de lămâie şi coajă de portocală.
Când clocoteşte, se acoperă cu un capac şi se reduce focul; se lasă să fiarbă la foc moale cca 18 min., amestecând din când în când. Se ia vasul de pe plită şi se mai lasă să stea cca 7 min. cu capacul pus, pentru ca orezul să se înmoaie bine.
Gelatina se înmoaie în apă rece, cca 5 min. Din orezul cu lapte se scot batonul de vanilie şi cojile de citrice. Se dizolvă gelatina în orezul cu lapte fierbinte. Se adaugă vişinata şi se lasă să se răcească.
Se înglobează apoi frişca bătută şi compoziţia se aşază într-o formă de tort (0, 20 cm) tapetată cu hârtie de copt. Forma se acoperă cu folie transparentă şi se dă la frigider cca 4 ore.
Se prepară toppingul de vişine: într-o crăticioară se caramelizează zahărul. Se stinge cu vin şi se lasă să fiarbă cca 1 min. Se adaugă scorţişoară şi suc de vişine; se lasă să fiarbă la foc mijlociu, cca 4 min.
Se dizolvă amidonul în apă rece şi se înglobează în sos; se lasă să mai fiarbă 3 min. Se îndepărtează batonul de scorţişoară şi se adaugă în sos vişinele. Inainte de servire, se desprinde marginea formei de tort şi se toarnă toppingul de vişine.
Tort de orez cu topping de visine
Pofta buna!