Tort cu cafea, caramel si nuci
PrinteazaTort cu cafea, caramel si nuci din: zahar tos, zahar brun, unt, nuci, oua, cafea instant, scortisoara, nucsoara, esenta de vanilie, faina, praf de copt, branza, urda, miez de nuca si sirop caramel.
Pentru blat
- 100 g zahar tos
- 100 g zahar brun
- 200 g unt, la temperatura camerei
- 100 g nuci macinate
- 4 oua
- 2 linguri cafea instant, dizolvate intr-o lingura de apa fierbinte
- 1⁄2 lingurita scortisoara macinata
- 1⁄2 lingurita nucsoara macinata
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 200 g faina cernuta
- 1 lingurita praf de copt
Pentru glazura si caramel
- 100 g zahar brun
- 200 g branza tartinabila, fara arome
- 250 g urda
- 1 lingurita cafea instant, dizolvata in
- 1⁄2 lingurita apa fierbinte
- 100 g zahar tos
- 25 g miez de nuca, jumatati
- 2 linguri de sirop caramel, pentru ornat
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 4/180°C. Unge si tapeteaza 2 tavi de copt a cate 20 cm diametru. Intr-un castron, bate cu mixerul zaharul, untul si nuca macinata.
Adauga ouale, cate unul o data, amestecand bine cu mixerul. Incorporeaza in acest amestec cafeaua, mirodeniile si vanilia, apoi faina si praful de copt.
Imparte egal in cele doua tavi si niveleaza bine; coace 20-25 min, pana cand e pufos. Scoate din cuptor, lasa sa se raceasca 5 min, apoi pune pe un gratar de metal, sa se raceasca bine.
Pentru glazura, pune intr-un robot zaharul, branza tartinabila, urda si cafeaua si proceseaza pana cand e perfect omogen. Da la frigider.
Pentru caramel, presara zaharul, in strat subtire, intr-o tigaie cu fundul dublu, incalzeste la foc mic (fara sa amesteci), pana se dizolva si asteapta pana se caramelizeaza. Ia de pe foc.
Unge o tava de copt si presara miezul de nuca. Toarna caramelul peste nuci si agita tava pana cand se intinde intr-un strat subtire.
Lasa la racit pana se intareste, fara sa devina casant. Pe un platou, intinde un blat, acopera-l cu 1⁄3 din crema, acopera cu al doilea blat.
Cu o paleta intinde crema ramasa deasupra si pe laturi. Orneaza cu sirop si nuci caramelizate.
Tort cu cafea, caramel si nuci
Pofta buna!