Crema de zahar ars cu sos de fructe
PrinteazaCrema de zahar ars cu sos de fructe din: fructe uscate, vin rosu, zahar tos, scortisoara, coaja de portocala, frisca, lapte, esenta de vanilie, galbenusuri si zahar tos.
pentru amestecul de fructe:
- 150 g fructe uscate (stafide, caise, mere)
- 2 linguri vin rosu dulce
- un varf de cutit cu scortisoara macinata
- coaja de la 1 portocala
- 2 linguri zahar tos
pentru crema de vanilie:
- 400 ml frisca
- 100 ml lapte integral
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 4 galbenusuri
- 100 g zahar tos
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele pentru amestecul de fructe intr-o cratita, fierbe la foc mic pana ce lichidul scade suficient, iar fructele sunt bine imbibate – cam 5 minute.
Imparte-le in 6 forme a cate 150 ml fiecare. Preincalzeste cuptorul la 2/150C.
Pune frisca, laptele si vanilie intr-o oala cu fund dublu si incalzeste la foc mic pana ce se infierbinta bine – dar fara sa dea in clcocot; lasa sa se raceasca vreo 5 minute.
Intre timp, bate galbenusurile cu zaharul tos pana ce capata o tenta pala. Incorporeaza treptat in ele crema de vanilie calda, amestecand constant cu o lingura de lemn, apoi trece totul printr-o sita intr-o cratita curata.
Incalzeste la foc mic, amestecand constant pana se ingroasa usor, inlaturand orice urma de spuma. Asaza cele 6 forme intr-o tava de copt adanca.
Imparte crema de vanilie in cele 6 forme, turnand incet. Pune in tava de copt apa fierbinte (dar nu clocotita), cat sa cuprinda 2 cm din inaltimea formelor.
Coace 30-45 de minute pana se intareste usor crema. Scoate formele din baia de aburi si lasa-le sa se raceasca.
Da-le la frigider cel putin 2 ore. Inainte de servire, presara pe ele 1 lingurita zahar tos si lasa sa se caramelizeze la grill.
La final pentru ca zaharul sa se caramelizeze mai usor la grill, fara sa se arda, uda-l cu putina apa, sa se dizolve.
Crema de zahar ars cu sos de fructe
Pofta buna!