Turta ciobanului
PrinteazaTurta ciobanului
- 750 g carne de mânzat (sau de miel) fiartă
- 25 g unt
- 2 cepe potrivite (tăiate mărunt)
- 2 ceşti de făină
- 2 linguriţe boabe de muştar
- 1 şi 1/2 ceaşcă zeamă concentrată de pasăre
- 1 şi 1/2 ceaşcă de mentă proaspătă tăiată fâşii
- 1 legătură pătrunjel verde tocat
- puţin piper măcinat
- sare
- 2-3 linguri de bulion dulce
Pentru stratul de cartofi ai nevoie de:
- 4 cartofi mari (făinoşi) fierţi şi pasaţi
- 1 şi 1/2 ceaşcă lapte fierbinte
- 30 g unt
- sare şi piper
Mod de preparare:
Tai carnea cubuleţe şi o dai prin maşina de tocat. Incingi untul într-o tigaie mai mare şi căleşti ceapa până devine maronie. Presari deasupra muştarul, adaugi făina şi zeama de carne, puţin câte puţin.
Amesteci bine, pui sosul pe foc şi-l laşi să fiarbă încet circa 3 minute. Introduci carnea, menta, pătrunjelul, piperul şi sarea. Amesteci bine şi torni compoziţia într-o cratiţă de 2 l unsă cu unt.
Cum procedezi pentru stratul de cartofi:
Amesteci laptele, cartofii, urtul, sarea şi piperul. întinzi compoziţia astfel preparată peste carne. Dai cratiţa la cuptor şi o coci 40-45 de minute până se rumeneşte frumos la suprafaţă. Turta ciobanului se poate servi alături de o garnitură de piure de cartofi şi salată verde.
Poftă bună!