Mamaliga pe paturi
PrinteazaMamaliga pe paturi
- 1 kg mălai
- 3 1 apă
- 1 lingură sare
- 100 g unt
- 200 g urdă
- 200 g caş
- 200 g brânză burduf
- 200 g caşcaval
- 200 g smântână
- 200 g brânză telemea (un dărab sau o creastă, cât taie o brişcă iute)
- 200 g caş sau caşcaval afumat
Mod de preparare:
Mămăliga trebuie să fie ceva mai tare, aşa că se pun la fiert doar 3 litri de apă şi o mână de mălai Când apa începe să fiarbă se pune sarea şi apoi se varsă mălaiul (nu trebuie din cel prea cernut şi nici fin măcinat), lără să-1 amestecaţi .Focul trebuie să fie potrivit, nici să clocotească apa nebuneşte, dar nici să stea oglindă.
După vreo douăzeci de minute unii lasă mălaiul să fiarbă astfel şi o oră, ca la o mămăligă vârtoasă se amestecă bine, insistent, până nu mai sunt cocoloaşe.
Dar mămăliga pe pături de brânză înseamnă că mai întâi ungem o cratiţă încăpătoare sau ceaunul cel mare, cu unt, dar bine de tot, aşa cum încingem când untul curge şi a băltit, adăugăm primul strat de mămăligă, sub 2 centimetri gros.
Apoi se lasă, moale şi nevinovat, un strat de caş apoi iar mămăligă, cam 1 cm gros, acum urmează telemeaua, mămăligă,urdă, mămăligă,brânză burduf ,mămăligă,caşcaval şi smântână .
Toată chestia asta se dă la cuptor (ori la jar) vreun ceas, la foc mic, să se topească încet brânzeturile, să se pupe cu mămăliga.
Pofta buna!
Este foarte buna la jar