Bulete de cod si cartofi cu sos de usturoi
PrinteazaBulete de cod si cartofi cu sos de usturoi din: peşte (cod), lapte, cartofi, faina, ulei de măsline light, ou, usturoi, ulei de măsline, zeama de lamaie, sare,
Ingrediente:
- 1/2 kg peşte (cod)
- 1 cană cu lapte
- 2-3 cartofi
- 1-2 linguri făină
- 100 ml ulei de măsline light
- 1 ou
Pentru sosul aioli (maioneză cu usturoi):
- 10 căţei de usturoi
- 1 gălbenuş
- 100 ml ulei de măsline
- zeama de la 1 lămâie
- sare
Mod de preparare:
Speli bine peştele şi îl aşezi în lapte pentru cel mult 1 oră. îl fierbi 1 minut.
Cureţi cartofii, îi tai cubuleţe şi îi aşezi la fiert în laptele din care ai scos peştele şi l-ai scurs foarte bine.
Adaugi 1 vârf cuţit de sare şi puţină apă, dacă e cazul.
Mărunţeşti bine peştele cu o furculiţă, la fel procedezi şi cu cartofii, apoi amesteci bine totul, adaugi sare, piper, după gust, oul bătut, făina şi formezi mici bulete (chifteluţe cât o nucă), pe care le prăjeşti în ulei light.
Când s-au rumenit uşor, le scoţi repede pe hârtie absorbantă, pentru a îndepărta grăsimea lăsată.
Le serveşti fierbinţi sau reci, după dorinţă, cu un sos aioli, foarte sănătos si delicios.
Pentru sos pisezi usturoiul într-o piuliţă sau cu aparatul şi îl amesteci cu gălbenuşul şi cu sarea.
Freci bine amestecul câteva minute, apoi încorporezi treptat uleiul, ca şi cum ai prepara o maioneză obişnuită.
Adaugi şi zeama de lămâie şi, dacă este cazul, subţiezi sosul aioli cu 2-3 linguriţe cu apă caldă.
Bulete de cod si cartofi cu sos de usturoi
Pofta buna!