Rata in aspic
PrinteazaRata in aspic din: rata, ceapa, telina, usturoi, vin, cimbru, oua, ficat, unt, sare, piper.
- 1 raţă de 1,750 kg
- 2 foi de gelatină
- sare
- piper
- ceapă
- 1/2 de ţelină
- 3 căţei de usturoi mari
- 1 pahar cu vin
- cimbru
- 4 ouă
- 2 albuşuri
- 200 g ficat de raţă
- unt
Mod de preparare:
Fierbeţi raţa în apă cu o linguriţă de sare, luaţi foarte bine spuma, apoi adăugaţi în vas ceapa tocată, ţelina, cimbrul şi 8-10 boabe de piper.
Odată ce constataţi că este bine fiartă carnea, puneţi-o la rece. Limpeziţi zeama cu albuş şi adăugaţi gelatina şi vinul. Aşezaţi vasul din nou la fiert.
Lăsaţi la foc mic, 5 minute, să clocotească încet, apoi scurgeţi zeama prin strecurătoarea deasă.
Tăiaţi raţa în bucăţi şi puneţi-le pe un platou adânc, împrejur, puneţi-i bucăţi de ouă fierte, pe care le napaţi cu ficat sotat şi dat prin sita, combinat cu sare, piper şi 100 g unt.
Când aspicul este răcit, puneţi puţin mujdei, apoi, când începe să se gelatineze, turnaţi-l peste preparatul de pe platou.
Ca să se închege foarte bine, aşezaţi preparatul în frigider.
Pofta buna!