Fasole batuta cu ceapa calita
PrinteazaFasole batuta cu ceapa calita din: fasole boabe, ceapa, marar, usturoi, ulei, sare.
- 2 căni fasole boabe uscată (cam 1/2 kg)
- 3-4 cepe
- 1 bucheţel mărar uscat
- 1 căpăţână usturoi
- 2-3 linguri ulei
- sare
Mod de preparare:
Fasolea se curăţă de impurităţi şi de boabele sparte sau stricate (înnegrite). Se pun apoi boabele în apă rece ca să se moaie (mai multe ore).
Fasolea se pune la fiert cu o ceapă tăiată în două şi un buchet de mărar uscat. Când fasolea este fiartă (a plesnit coaja de pe boabe), se scoate ceapa şi mărarul, apoi se scot boabele strecurând zeama în care au fiert.
Zeama se păstrează pentru a subţia fasolea bătută. Fasolea fiartă se trece printr-o strecurătoare, obţinând o pastă de consistenţa piureului. Dacă este prea groasă, se subţiază cu zeamă. Se amestecă usturoiul pisat ca pentru mujdei şi sarea.
Pasta obţinută trebuie să fie destul de fluidă pentru a o putea turna în farfurii.
Separat, se prăjeşte restul de ceapă într-o tigaie cu ulei. Ceapa se rumeneşte şi eventual în final se adaugă un vârf de cuţit de boia, pentru a o colora.
Ceapa prăjită şi uleiul se toarnă peste fasolea din farfurii, în aşa fel încât să acopere toată suprafaţa.
Se serveşte rece cu murături, salată de varză acră sau ceapă roşie spartă cu mâna şi sărată.
Pofta buna!