Fasole batuta cu ceapa calita

Printeaza

Fasole batuta cu ceapa calita din: fasole boabe, ceapa, marar, usturoi, ulei, sare.

Ingrediente:Fasole batuta cu ceapa calita

  • 2 căni fasole boabe uscată (cam 1/2 kg)
  • 3-4 cepe
  • 1 bucheţel mărar uscat
  • 1 căpăţână usturoi
  • 2-3 linguri ulei
  • sare

 

Mod de preparare:

Fasolea se curăţă de impurităţi şi de boabele sparte sau stricate (înnegrite). Se pun apoi boabele în apă rece ca să se moaie (mai multe ore).

Fasolea se pune la fiert cu o ceapă tăiată în două şi un buchet de mărar uscat. Când fasolea este fiartă (a plesnit coaja de pe boabe), se scoate ceapa şi mărarul, apoi se scot boabele strecurând zeama în care au fiert.

Zeama se păstrează pentru a subţia fasolea bătută. Fasolea fiartă se trece printr-o strecurătoare, obţinând o pastă de consistenţa piureului. Dacă este prea groasă, se subţiază cu zeamă. Se amestecă usturoiul pisat ca pentru mujdei şi sarea.

Pasta obţinută trebuie să fie destul de fluidă pentru a o putea turna în farfurii.

Separat, se prăjeşte restul de ceapă într-o tigaie cu ulei. Ceapa se rumeneşte şi eventual în final se adaugă un vârf de cuţit de boia, pentru a o colora.

Ceapa prăjită şi uleiul se toarnă peste fasolea din farfurii, în aşa fel încât să acopere toată suprafaţa.

Se serveşte rece cu murături, salată de varză acră sau ceapă roşie spartă cu mâna şi sărată.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.