Branza Valdeteja
PrinteazaBranza Valdeteja
Valdeteja, o brânză de capră cu un gust foarte puternic, provine din regiunea Leon din nordul Spaniei. Este o brânză nedegresată, albă, cu un conţinut de grăsime de 72% şi o consistentă semitare.
Gustul ei este caracterizat de o pronunţată iuţeală acrişoarâ datorată acidului lactic. Din acest motiv, valdeteja se combină perfect cu vinuri albe, precum vinul spaniol Rueda.
Valdeteja atinge de obicei o vârstă de maturare de cel puţin patru săptămâni, formând de-a lungul acestei perioade o coajă zgrunţuroasă de culoare maro-portocalie. Pentru prepararea ei se foloseşte întotdeauna lapte nepasteurizat, care contribuie la aroma subtilă şi sălbatică; mare parte a producţiei se află în mâinile unor mici fabricanţi artizanali. Brânza se vinde în bucăţi rotunde de 1 kg.