Arta de a pastra si servi vinul

Printeaza

Arta de a pastra si servi vinul: Dacă vrei un vin de calitate, nu-l păstra la frigider, tine-l în poziţie orizontală şi nu-l lăsa în lumină. Iar cănd îl serveşti, temperatura lui trebuie să fie uşor mai mică decăt cea din cameră.

Daca n-ai o pivniţa sau un beci, este mai bine sa nu depozitezi cantităţi mari de vin în casă.

Frigiderul, spun criticii de vin, este cel mai nereuşit loc unde ai putea depozita vinul. Şi specialiştii aduc argumente: vinul se tulbură din cauza vibraţiilor frigiderului şi ia aer din cauză că nu poate fi ţinut orizontal, cu gura puţin în jos. In plus, deschiderile repetate ale frigiderului (deci supunerea la lumină) îl vor învechi înainte de vreme.

Locul perfect pentru păstrarea vinului at fi: un spaţiu de depozitare întunecos, cu o temperatură de 7-11 grade, departe de orice sursă de căldură sau de vibraţii (deci departe de maşina de spălat, de frigider sau de cuptor), cu rafturi care permit păstrarea sticlelor orizontal, uşor cu capul în jos.

Arta de a pastra si servi vinul

Dacă încăperea este luminată, poţi depozita sticlele în cutii de carton sau în lăzi de lemn.

Temperaturile scăzute inhibă gustul fructului. De aceea, vinul ar trebui servit un pic mai călduţ decât dacă l-ai lua de la frigider. O excepţie o fac vinu­rile albe dulci, care merg foar­te bine la temperatura din fri­gider.

In rest, vinurile albe ar trebui servite între 8 şi 10 gra­de.

Vinul roşu se bea chiar la o temperatură mai mare. Il poti ţine la temperatura camerei aproximativ o oră după ce l-ai scos din frigider.

Experţii spun că temperatura ideală pentru un vin roşu este atinsă dacă scoţi vinul din pivniţă (unde e mai cald decât în frigider) şi-l ţii jumătate de oră în cameră.

Inainte de a deschide sticla asigură-te că niciun sediment de pe fundul sticlei nu va tul­bura aspec­tul vinului în pahar. Aşa­dar, ţine sti­cla de vin în picioa­re cel puţin o zi înainte de a o bea, pentru ca sedimentele să se aşe­ze.

Desfă dopul încet, ca să nu tulburi conţinutul, şi var­să vinul într-o carafă. Lasă-l să respire timp de 20-30 de minu­te, pentru a-şi îmbunătăţi gustul.

Când observi că sedimentele inainteaza spre gâtul sticlei, opreşte-te din turnat. Nu umple tot paharul cu vin, ci doar până la jumătate. Ast­fel, vei putea să agiţi un pic vinul, ca să-şi răspândească aroma.

Degustătorii profesio­nişti îţi garantează că vinul ţi se va părea mai parfumat. Dacă nu termini vinul, poţi păstra câteva zile sticla cu dopul pus la frigider (dacă-i vorba de soi alb) sau la tem­peratura camerei (dacă e vor­ba de vin roşu).

 

 

 

 

 

 

1 comentariu

  1. In completarea acestui binevenit articol.

    Gasiti aici principiile maturarii vinului:
    http://www.frigideredevin.ro/Maturarea%20vinului

    Si aici temperaturile de servire:
    http://www.frigideredevin.ro/Temperatura%20ideala%20de%20servire

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.