Arta de a pastra si servi vinul: Dacă vrei un vin de calitate, nu-l păstra la frigider, tine-l în poziţie orizontală şi nu-l lăsa în lumină. Iar cănd îl serveşti, temperatura lui trebuie să fie uşor mai mică decăt cea din cameră.
Daca n-ai o pivniţa sau un beci, este mai bine sa nu depozitezi cantităţi mari de vin în casă.
Frigiderul, spun criticii de vin, este cel mai nereuşit loc unde ai putea depozita vinul. Şi specialiştii aduc argumente: vinul se tulbură din cauza vibraţiilor frigiderului şi ia aer din cauză că nu poate fi ţinut orizontal, cu gura puţin în jos. In plus, deschiderile repetate ale frigiderului (deci supunerea la lumină) îl vor învechi înainte de vreme.
Locul perfect pentru păstrarea vinului at fi: un spaţiu de depozitare întunecos, cu o temperatură de 7-11 grade, departe de orice sursă de căldură sau de vibraţii (deci departe de maşina de spălat, de frigider sau de cuptor), cu rafturi care permit păstrarea sticlelor orizontal, uşor cu capul în jos.
Arta de a pastra si servi vinul
Dacă încăperea este luminată, poţi depozita sticlele în cutii de carton sau în lăzi de lemn.
Temperaturile scăzute inhibă gustul fructului. De aceea, vinul ar trebui servit un pic mai călduţ decât dacă l-ai lua de la frigider. O excepţie o fac vinurile albe dulci, care merg foarte bine la temperatura din frigider.
In rest, vinurile albe ar trebui servite între 8 şi 10 grade.
Vinul roşu se bea chiar la o temperatură mai mare. Il poti ţine la temperatura camerei aproximativ o oră după ce l-ai scos din frigider.
Experţii spun că temperatura ideală pentru un vin roşu este atinsă dacă scoţi vinul din pivniţă (unde e mai cald decât în frigider) şi-l ţii jumătate de oră în cameră.
Inainte de a deschide sticla asigură-te că niciun sediment de pe fundul sticlei nu va tulbura aspectul vinului în pahar. Aşadar, ţine sticla de vin în picioare cel puţin o zi înainte de a o bea, pentru ca sedimentele să se aşeze.
Desfă dopul încet, ca să nu tulburi conţinutul, şi varsă vinul într-o carafă. Lasă-l să respire timp de 20-30 de minute, pentru a-şi îmbunătăţi gustul.
Când observi că sedimentele inainteaza spre gâtul sticlei, opreşte-te din turnat. Nu umple tot paharul cu vin, ci doar până la jumătate. Astfel, vei putea să agiţi un pic vinul, ca să-şi răspândească aroma.
Degustătorii profesionişti îţi garantează că vinul ţi se va părea mai parfumat. Dacă nu termini vinul, poţi păstra câteva zile sticla cu dopul pus la frigider (dacă-i vorba de soi alb) sau la temperatura camerei (dacă e vorba de vin roşu).
In completarea acestui binevenit articol.
Gasiti aici principiile maturarii vinului:
http://www.frigideredevin.ro/Maturarea%20vinului
Si aici temperaturile de servire:
http://www.frigideredevin.ro/Temperatura%20ideala%20de%20servire