Sos de roşii
PrinteazaO reteta de sos de rosii din: rosii, ulei de masline, pasta de masline, morcovi, ceapa, bacon, cimbru, frunze de dafin si piper cayenne.
- 2 kg roşii coapte, sau 4 conserve de roşii a câte 425 g, scurse şi tăiate în bucăţi mari
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri pastă de tomate
- 100 g morcovi, tăiaţi cuburi
- 100 g ceapă, tăiată cuburi
- 100 g bacon, tăiat cuburi
- 4 fire de cimbru proaspăt
- 2 frunze de dafin
- un vârf de cuţit de piper cayenne
Mod de preparare:
Dacă folosiţi roşii proaspete, crestaţi-le uşor la bază, aşezaţi-le într-un castron şi acoperiţi-le cu apă clocotită. Lăsaţi-le aşa 10 secunde, apoi scufundaţi-le într-un vas cu apă rece. Scurgeţi-le şi, cu vârful unui cuţit ascuţit, îndepărtaţi tulpinile şi curăţaţi-le de coajă, tăiaţi-le în sferturi şi curăţaţi seminţele. Tăiaţi miezul în bucăţi mari.
Incingeţi uleiul de măsline într-o cratiţă, la foc mediu. Adăugaţi pasta de tomate şi înăbuşiţi-o 30 de secunde, amestecând continuu cu o lingură de lemn, pentru a nu se arde. Adăugaţi morcovul, ceapa şi baconul şi continuaţi să le rumeniţi uşor încă 10 minute, fără să se coloreze, până când se înmoaie.
Adăugaţi în compoziţie roşiile, cimbrul şi foile de dafin şi fierbeţi-le uşor 30 minute (mai mult, dacă folosiţi roşii din conservă], amestecând continuu. Strecuraţi sosul printr-o sită mare, presându-l cu o lingură de lemn pentru a extrage o cantitate cât mai mare de lichid şi pulpă.
Lăsaţi ingredientele în sită. Condimentaţi sosul cu sare şi piper cayenne şi serviţi-l fierbinte.
Sos de roşii
Pofta buna!