Bors de loboda
PrinteazaBors de loboda din: loboda, apa, bors, morcov, patrunjel, ceapa, sare, orez, unt, marar, patrunjel, leustean, ceapa verde, galbenusuri, smantana.
Ingrediente:
- 5 legături lobodă
- 1 1 apă
- 2 ceşti borş
- 1 morcov
- 1 pătrunjel
- 2 cepe
- sare
- 50 gr orez sau 2 cartofi
- 125 g unt
- mărar
- pătrunjel
- leuştean
- 2-3 fire ceapă verde
- 2 gălbenuşuri
- 100 g smantană
Mod de preparare:
Punem apă cu sare la fiert. Curăţăm zarzavatul, îl radem şi îl punem în apă clocotită, lăsîndu-1 să fiarbă. Alegem lobodă roşie sau albă, după gust, şi o tăiem în şuviţe lunguieţe.
Fierbem separat borşul cu ceapă. Cînd zarzavatul este aproape gata, adăugăm orezul sau doi cartofi tineri.
Luăm spuma la borş, scoatem ceapa şi îl strecurării în oala cu zarzavat, treptat, gustand dacă zeama este destul de acră.
După ce dă un clocot, adăugăm loboda spălată, tăiată şi înăbuşită în unt fierbinte. Lăsăm să dea cîteva clocote.
Adăugăm o crenguţă de leuştean pe care, după ce a dat cîteva clocote, o scoatem din borş. Gustăm şi potrivim sarea şi gustul
. Cînd este gata, punem o bucată de unt şi vînturăm borşul, trăgand oala pe colţul maşinii, ca loboda să nu-şi piardă culoarea.
Inainte de a da borşul la masă, îl dregem cu gălbenuşuri şi cu smantană, amestecate bine
. Presărăm mărar şi pătrunjel verde. Vara putem tăia codiţe fine de ceapă verde, pe care le punem în fundul castronului, ca să dea gust, apoi turnăm deasupra borşul.
Dacă este preparat cu ulei, putem servi borşul rece.
Pofta buna!