Placinta cu pui

Printeaza

Placinta cu pui – o opțiune delicioasă și reconfortantă, perfectă pentru o cină în familie sau un prânz sățios. Iată cum poți prepara o plăcintă cu pui de la zero:

Ingrediente:

umplutură:

  • 500 g piept de pui, tăiat cuburi
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 2 tulpini de țelină, tocate
  • 200 g ciuperci, feliate
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 500 ml supă de pui
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 2 linguri făină
  • 1 lingură unt
  • Sare și piper, după gust
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat

aluat:

  • 250 g făină
  • 125 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 1 ou, pentru uns
  • Apa rece, după necesitate
  • Un praf de sare

Mod de preparare:

1. Pregătirea umpluturii:

Într-o tigaie mare, topiți untul și căliți ceapa până devine translucidă.

Adăugați usturoiul, morcovii și țelina și sotați-le pentru câteva minute până se înmoaie.

Adăugați ciupercile și cuburile de pui, lăsând puiul să se gătească până devine alb pe toate părțile.

Presărați făina peste amestec și omogenizați bine pentru a evita formarea cocoloașelor.

Turnați treptat supa de pui, amestecând continuu, până când sosul începe să se îngroașe.

Reduceți focul și adăugați smântâna pentru gătit. Condimentați cu sare, piper și cimbru.

Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 10 minute, apoi adăugați pătrunjelul tocat. Îndepărtați de pe foc și lăsați să se răcească.

2. Pregătirea aluatului:

Într-un bol mare, amestecați făina cu un praf de sare. Adăugați untul rece și folosiți un mixer sau degetele pentru a-l încorpora în făină până obțineți o textură nisipoasă.

Adăugați apă rece, puțin câte puțin, până când aluatul începe să se lege. Nu lucrați prea mult aluatul.

Împachetați aluatul în folie de plastic și lăsați-l să se odihnească în frigider pentru cel puțin 30 de minute.

3. Asamblarea și coacerea plăcintei:

Preîncălziți cuptorul la 200°C.

Întindeți aluatul într-o foaie suficient de mare pentru a acoperi forma de plăcintă. Așezați o parte a aluatului în formă, adăugând umplutura răcită.

Acoperiți cu restul aluatului, sigilând marginile. Faceți câteva tăieturi mici pe deasupra pentru a permite aburului să iasă.

Bateți oul și ungeți plăcinta pentru a-i da o culoare frumoasă și lucioasă.

Coaceți pentru aproximativ 30-35 de minute sau până când plăcinta este aurie și frumos rumenită.

Această plăcintă cu pui este delicioasă servită caldă, ideală pentru o zi rece.

Poate fi însoțită de o salată verde sau de legume la abur pentru o masă completă.

 

Placinta cu pui – varianta

Placinta_cu_pui

 

Mazărea se pune la fiert în apă cu sare pentru aproximativ 30 de minute. Intre timp, usturoiul tocat mărunt şi ciuper­cile tăiate rondele se trag în tigaie cu puţin ulei de măsline.

Pieptul de pui- cubuleţe – se pune şi el la călit într-o tiga­ie, unde adăugăm sare şi piper.

Peste pieptul de pui adăugăm usturoiul, ciupercile, smântână slabă, şi mazărea. Lăsăm totul pe foc pentru maxim 10 minute. Intr-o tavă punem aluatul pentru plăcintă şi înăuntru compoziţia.

După ce am teminat de umplut, mai punem o foaie de aluat deasupra, ungem cu ou, presarăm susan şi introducem totul la cuptor. Plăcinta se lasă puţin să respire, înainte de a o tăia.

 

Pofta buna!

 

4 comentarii

  1. Corina Calinescu

    arata spectaculos!

  2. chiar arata bine 🙂

  3. Valentina Negrescu

    Placinta cu pui, merita incercat

  4. Imi place placinta asta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.