Alimente pentru un sistem imunitar puternic (Top 10 alimente pentru un sistem imunitar puternic)
PrinteazaToamna bate la usa, iar sezonul gripelor si racelilor este pe cale sa inceapa! Pentru ca e mult mai simplu sa previi decat sa tratezi, fortifica-ti sistemul imunitar inca de la inceputul toamnei cu ajutorul unor super-alimente. Include macar unul dintre ele in meniul tau zilnic, fie consumat ca atare, fie in combinatii pe gustul tau. Iata care sunt cele mai eficiente 10 alimente pentru stimularea imunitatii in mod natural!
Afla care sunt cele mai bune alimente care iti pot imbunatati sistemul imunitar si rezistenta la raceli si gripe!
1. Fructe Goji
Adevarate super-fructe ale longevitatii si sanatatii generale mai bune, fructele goji au devenit extrem de apreciate si in Romania. Acestea contin mai multa vitamina C decat portocalele, lamaile sau orice alt aliment obisnuit pe care il consumam atunci cand vrem sa avem o imunitate mai buna. Fructele goji sunt „bombe” de antioxidanti si polizaharide ce iti protejeaza organismul de radicalii liberi si iti stimuleaza imunitatea. Mai mult de atat, iti confera vitalitate, iar terapeutii asiatici sustin ca goji stimuleaza fertilitatea feminina si masculina. Incearca si tu fructele goji de la Catena, suculente, de o calitate superioara, importate direct din China si ambalate special pentru pastrarea prospetimii!
2. Usturoi
Din strabuni se stie ca sanatatea se mentine in sezonul rece cu ajutorul usturoiului! Studiile moderne arata ca usturoiul are proprietati antibacteriene si antivirale, stimuland producerea de celule albe din organism. Pentru a-si mentine calitatile terapeutice, incearca sa-l consumi cat mai putin preparat termic.
3. Grapfruit
Continutul mare de vitamina C din grepfrutul rosu sau roz il situeaza in topul celor mai bune alimente pentru stimularea imunitatii. Culoarea rozalie indica de asemenea ca grepfrutul contine bioflavonoide, antioxidanti ce iti protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi.
4. Ciuperci
Nu te asteptai ca aceste alimente gustoase sa se afle in top, nu-i asa? Ei bine, afla ca ciupercile contin seleniu si vitamine din complexul B – inclusiv niacina sau vitamina B3, ce joaca un rol important in mentinerea unui sistem imunitar sanatos.
5. Legume crucifere
Legumele din familia cruciferelor sunt bogate in antioxidanti, asa ca este esential sa le incluzi in dieta ta. Trece pe lista de cumparaturi saptamanala legume precum broccoli, conopida sau varza de Bruxelles tot sezonul rece si te vei bucura de o sanatate mai buna!
6. Oleaginoase
O gustare formata dintr-o mana de migdale sau nuci crude nu este doar placuta la gust, ci si buna pentru sanatate! Fructele oleaginoase, in general, sunt bogate in proteine si acizi grasi esentiali intr-un meniu diversificat si nutritiv, precum vitamina E sau Omega 3.
7. Galbenus de ou
Chiar daca unele persoane care tin dieta le evita si consuma doar albusurile de ou, galbenusurile au avantajele lor! Foarte bogat in proteine, galbenusul are un nivel ridicat de zinc, seleniu si alte minerale ce iti mentin imunitatea la cote maxime. Pe de alta parte, galbenusurile contin mult colesterol, de aceea este bine sa le consumi cu moderatie.
8. Stridii
Recunoscute in intreaga lume pentru efectul lor afrodisiac, stridiile au si alte proprietati grozave pentru noi! Acestea contin cantitati insemnate de zinc, substanta minerala cu efect antiviral constatat in urma mai multor studii. Tot zincul din stridii poate sa joace un rol in tratarea infertilitatii masculine, precum si in stimularea sistemului imunitar.
9. Iaurt
Culturile vii ce se regasesc in iaurt iti protejeaza tractul intestinal impotriva afectiunilor gastro-intestinale si contribuie astfel la stimularea imunitatii intregului organism. De la prevenirea banalei raceli pana la lupta impotriva unor afectiuni complicate, iaurtului i se atribuie (pe buna dreptate!) o multime de proprietati ce te conving sa-l ai mereu in frigider.
10. Cereale integrale
E usor sa integrezi in meniul tau de sezon rece o portie zilnica de cereale integrale! Ovazul si orzul, in special, contin beta-glucan, un tip de fibre cu proprietati antioxidante si antimicrobiene mai puternice chiar decat echinacea, conform unui studiu norvegian.
Articol preluat de aici.