Alimente sanatoase si gustoase
PrinteazaArpagicul, contra cancerului
Asemenea rudelor sale apropiate, ceapa şi ustoriul, arpagicul are proprietăţi antifungice, antibacterie-ne şi antioxidante.
In plus, conţine cantităţi importante de potasiu şi vitamina C, fiind un aliat de nădejde împotriva răcelii, a gripei şi a infecţiilor. Potrivit studiilor recente, consumul regulat de arpagic scade semnificativ riscul apariţiei cancerului de prostată.
Are gust şi aromă similare cepei, dar mai puţin intense, în bucătărie, poate fi utilizat la prepararea supelor, tocanelor, sosurilor (în special a celor pe bază de iaurt sau ouă). Nu se recomandă folosirea lui în combinaţie cu ceapă sau usturoi.
Pătrunjelul, rezervor de vitamina C
Puţini ştiu că pătrunjelul este una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina C. El conţine mai multă vitamina C decât citricele: 100 g pătrunjel ne oferă 200 mg de vitamina C, adică de trei ori mai mult decât necesarul zilnic.
Este bogat şi în provitamina A, potasiu, calciu, magneziu şi fier. Este excelent pentru copii, dar nu numai, căci ajută la întărirea imunităţii, sprijină refacerea organismului după boală, previne rahitismul şi anemia.
In bucătărie, aproape că nu există mâncare la care să nu putem folosi pătrunjelul: salate, ciorbe, cartofi, ciuperci.
Salvia calmează tuşea
Substanţele pe care le conţine salvia au proprietăţi dezinfectante şi antispastice.
Ceaiul de salvie tratează deranjamentele gastrice şi intestinale, îmbunătăţeşte digestia şi funcţia ficatului, relaxează vasele de sânge periferice, reduce transpiraţia, calmează tuşea.
Indulcit cu miere, ceaiul devine un bun fortifiant pentru copii, în bucătărie, salvia este un condiment foarte bun pentru peşte, viţel şi antreuri.