Alimente verzi pentru o sănătate de fier

Printeaza

Alimente verzi pentru o sănătate de fierAlimente verzi pentru o sănătate de fier. Clorofila este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi existenţi în natură şi doar una dintre componentele benefice din legumele verzi, dar şi cea mai eficientă în lupta cu toate formele de cancer.

Mai mult, legumele şi fructele verzi sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale şi fibre solubile, acestea din urmă scăzând colesterolul şi contribuind la eliminarea grăsimilor în exces.

Totodată, conţin luteină şi indoli care promovează sănătatea ochilor, sănătatea dinţilor şi a oaselor, dar şi funcţionarea normală a tubului digestiv.

Fructele şi legumele verzi sunt bogate în carotenoizi, vitamine şi minerale şi este recomandat să se consume cel puţin o porţie de legume cu frunze verzi pe zi.

Multe alimente verzi conţin calciu, care ajută la întărirea oaselor şi a dinţilor şi a îmbunătăţirea vederii. Conţinutul ridicat de fibre, luteină, vitamina A, vitamina C, acid folic, fier şi calciu, care se găsesc în cantităţi diferite în fiecare aliment, sunt nutrienţi care contribuie la reducerea riscului de cancer şi de diabet de tip 2.

Broccoli

Broccoli, spanacul şi fasolea verde sunt mai sănătoase dacă sunt pregătite în abur sau fierte, şi asta pentru că prin preparare termică peretele celular devine permeabil, astfel încât absorbţia nutrienţilor este maximă.

Broccoli este o legumă foarte importantă, deoarece protejează organismul de cancer şi stimulează imunitatea prin conţinutul său bogat în elemente nutritive esenţiale, precum vitamina C, acid folic, potasiu, calciu şi fier.

Este o legumă cu un conţinut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui în alimentaţie. Conţine seleniu şi compuşi cu sulf, cu importante efecte antioxidante şi anticancerigene.

Conţine de asemenea un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge o bacterie – răspunzătoare de apariţia gastritei şi a ulcerelor gastrice.

Sparanghel

Sparanghelul este o excelentă sursă de vitamina K, acid folic, vitamina C şi vitamina A şi una bună de  vitamine B (B1, B2, B3 şi B6), fibre, mangan, cupru, fosfor, sulf, potasiu şi proteine. Sparanghelul este considerat un foarte bun diuretic.

Încearcă să îl fierbi şi să adaugi puţină lămâie pe el, fiind foarte bun ca garnitură sau gustare. Îl poţi pune şi în supe sau gătit foarte puţin pe grătar.

Spanacul

Spanacul conţine cantităţi importante din vitaminele B2, B6, 100 de grame de frunze de spanac aducând circa 12% din necesarul zilnic.

La aceasta se adauga şi 11% din necesarul zilnic de vitamina E (tot în 100 de grame de spanac), precum şi 7% din cantitatea de fosfor şi zinc necesară organismului.

Mai conţine omega3, triptofan şi selenium, precum şi trei grame de proteine. Spanacul este recunoscut ca un tonic general, intervine în diminuarea depozitelor grase de pe abdomen, fese şi coapse.

Antioxidanţii pe care spanacul îi conţine sunt o cale ideală prin care sunt prevenite afecţiuni grave. Spanacul combate afecţiunile inflamatorii, previne suferinţele oculare şi contribuie la creşterea rezistenţei generale a organismului.

Mazărea

Mazărea conţine vitaminele K (51% din necesarul zilnic al organismului, la o porţie de 150 de grame), C (31%), B1, A, B2, B3, B6, minerale precum manganul, magneziul, cuprul, fierul, fosforul, zincul, potasiul, dar şi acid folic, fibre şi proteine.

Ajută la protejarea sistemului osos, a inimii şi a vaselor sanguine şi la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Anghinare

Anghinarea are mulţi nutrienţi care protejează de cancer, dar şi antioxidanţi, fibre şi minerale. Are şi vitamina C, o anghinare medie oferindu-ţi mai mult de 10% din necesarul zilnic.

Beneficii:

• Scade colesterolul, fiind utilă persoanelor cu colesterolemie crescut;

• Facilitează digestia prin reglarea secreţiei biliare şi favorizarea eliminării sucurilor biliare în duoden. Aceste sucuri sunt esenţiale pentru digestia lipidelor;

• Este un bun diuretic menţinând fluxul renal şi asigurând eliminarea toxinelor din organism;

• Stimulează ficatul să secrete suc şi totodată favorizează eliminarea lichidului biliar acumulat în vezica biliară în timpul digestiei, fiind utilă în dispepsii. De asemenea, anghinarea stimulează regenerarea celulelor hepatice;

• Previne apariţia cancerului de colon, pentru că rădăcina de anghinare conţine o polizaharidă asemănătoare cu amidonul, numită inulină, care ajută la menţinerea unei flore intestinale sănătoase;

• Este utilă în afecţiuni digestive, enterocolite, reflux acid, constipaţie;

• Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant în unele afecţiuni ale aparatului cardio-vascular cum ar fi hipertensiune, ateroscleroza şi angina pectorală;

• Este indicată în astenia psihică, fiind şi un tonic nervos.

Varză de Bruxelles

Este recomandată în special femeilor însărcinate datorită conţinutului bogat de acid folic, însă nu sunt de neglijat nici depozitele de vitamine C şi K, sau fibrele conţinute de legumă, potasiul şi acizii omega 3.

Fitonutrienţii care se găsesc în varza de Bruxelles intensifică activitatea sistemului imunitar pentru a proteja împotriva afecţiunilor, printre care şi cancerul.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că sulforafanul, unul dintre cei mai puternici fitonutrienţi glicosinolaţi, sunt enzime care ajută la detoxifierea organismului, prin alternarea genelor, astfel ajutând la eliminarea substanţelor cancerigene mult mai repede.

Glucosinolaţii din varza de Bruxelles ajută la prevenirea dezvoltării cancerului de colon. De asemenea, este o excelentă sursă de vitamina C, antioxidantul primordial al organismului solubil în apă.

Vitamina C îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului imunitar şi contribuie la producerea colagenului, o proteină care formează substanţele de bază ale structurii corpului (piele, ţesuturi conective, cartilajele şi tendoanele).

Pătrunjel, mărar, leuştean

• Pătrunjelul are un nivel ridicat de betacaroten, vitamina B12, acid folic, clorofilă, calciu şi mai multă vitamina C decât citricele, dar şi multe alte substanţe nutritive esenţiale.

Planta are efect hidratant, hrănitor, stimulează sistemul imunitar, îmbunătăţeşte capacitatea de asimilare şi de sintetizare a substanţelor nutritive a majorităţii organelor.

Betacarotenul contribuie la asimilarea proteinelor. Acest nutrient aduce multiple beneficii ficatului şi protejează plămânii şi colonul.

Betacarotenul este transformat de organism în vitamina A, un nutrient important pentru un sistem imunitar puternic.

• Mărarul este o plantă cu acţiune de intensitate mare, mai ales la nivel endocrin. Are un efect puternic şi extrem de favorabil asupra femeilor cu o vitalitate mai scăzută.

Este recomandat în regimurile pentru slăbit, deoarece are calitatea de a aplatiza abdomenul. Proprietăţile sale diuretice împiedică retenţia de lichide din organism şi acţionează asupra depunerilor în zonele celulitice. Prin vitamina C pe care o conţine, se constituie un ajutor valoros pentru întărirea sistemului imunitar.

Frunzele de mărar sunt un adevărat elixir al frumuseţii, iar forţa terapeutică este incredibilă. Au în compoziţie mici cantităţi de estrogen – hormonul feminin care ajută la creşterea naturală a sânilor, catifelează pielea şi încetineşte procesele de îmbătrânire.

• Leuşteanul este antidepresiv, detoxifiant şi afrodiziac. Pe răni, ulceraţii, furuncule se pun cataplasme cu leuştean cules de dimineaţă, bine spălat şi zdrobit.

 

Articol preluat de aici.

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.