Alivanca (Alivenci)
PrinteazaAlivanca (Alivenci) din: branza de vaci, smantana, oua, malai, faina, lapte acru sau dulce, sare, unt.
Ingrediente:
- 1/2 kg brânză proaspătă de vaci
- 5 linguri cu smântână
- 5 ouă
- 5 linguri cu mălai cernut
- 5 linguri cu făină de grâu
- 1 cană cu lapte acru sau dulce
- 1 linguriţă cu sare
- 2 linguri cu unt
Mod de preparare:
Alivanca (Alivenci): Cerneţi mălaiul într-un castron adânc, opăriţi-l cu lapte sau chişleag (lapte prins) pe care l-aţi înfierbântat pe foc.
Fărâmiţaţi brânza cu furculiţa ca să obţineţi o pastă uniformă şi amestecaţi cu smântână (bine scursă în sită), 1 lingură de unt şi cele 5 gălbenuşuri.
Obţineţi o cremă densă. Turnaţi crema în 4-5 reprize peste mălaiul opărit, omogenizaţi amestecul, puneţi câte 1 lingură de faină peste aluat şi continuaţi să amestecaţi folosind lingura de lemn.
Bateţi spumă cele 5 albuşuri, încorporaţi încet în aluat. Săraţi uşor şi amestecaţi repede. Obţineţi un aluat moale.
Ungeţi tava de plăcintă cu untul rămas, turnaţi aluatul şi coaceţi prăjitura 35-40 min la foc potrivit.
Serviţi când s-a răcit puţin, tăiaţi pătrate sau romburi, pe care le acoperiţi cu smântână.
Pofta buna!