Aluat cu drojdie

Printeaza

 Aluat cu drojdie

Ingrediente:Aluat cu drojdie

  • 400 g făină
  • 150 g unt
  • 3-4 gălbenuşuri
  • 1 pahar apă sau lapte
  • 20-25 g drojdie
  • 1/2 pahar lapte
  • 1/2 linguriţă sare
  • 1 linguriţă zahăr

Mod de preparare:

Preparăm întîi plămădeala : punem în­tr-o oală. jumătate din întreaga canti­tate de făină şi peste ea turnăm drojdia desfăcută cu apă călduţă, într-un pahar.

Amestecăm bine drojdia cu făina, cu o lopăţică. Plămădeala trebuie să fie moale, astfel încît să curgă de pe lopăţică. Aco­perim oala cu un prosop şi punem plămă­deala să dospească la cald, cam 1/2 oră, după temperatura camerei. Cînd plămă­deala se ridică crescînd încă pe atîta (sau chiar de două ori), punem în oală gălbe­nuşurile, sare după gust şi puţin zahăr.

Turnăm 1/2 pahar de lapte cald sau apă caldă (sau mai mult, după consistenţa aluatului) şi amestecăm cu lopăţică.

Cînd gălbenuşurile şi laptele s-au amestecat bine cu plămădeala, turnăm în oală şi restul de făină, amestecînd totul în oală. Apoi punem aluatul pe masă sau pe masa de aluat, adăugăm o bucată de unt rece şi frămîntăm bine aluatul cu mîinile. Pe urmă batem aluatul pe masă, pînă ce nu se mai lipeşte de mîini. Putem bate aluatul cu lopăţică în oală, pînă cind nu se mai lipeşte nici de lopăţică, nici de pereţii oalei. Aluatul se bate mai bine pe masă sau pe masa de aluat, de- cît în oala, deoarece pereţii oalei ne îm­piedică să-1 batem tare cu lopăţică.

Alua­tul este destul de bătut cînd se desprinde de masă şi de mîini. Atunci îl dăm la cald 1-2 ore pînă cînd creşte. Apoi îl întrebuinţăm după dorinţă.

Dacă plămădeala sau aluatul nu se ridigă bine, adăugăm puţin bicarbonat de sodiu, dizolvat în apă călduţă. Acesta grăbeşte dospirea.

 

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Foarte utila reteta!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.