Aluat cu drojdie
PrinteazaAluat cu drojdie
- 400 g făină
- 150 g unt
- 3-4 gălbenuşuri
- 1 pahar apă sau lapte
- 20-25 g drojdie
- 1/2 pahar lapte
- 1/2 linguriţă sare
- 1 linguriţă zahăr
Mod de preparare:
Preparăm întîi plămădeala : punem într-o oală. jumătate din întreaga cantitate de făină şi peste ea turnăm drojdia desfăcută cu apă călduţă, într-un pahar.
Amestecăm bine drojdia cu făina, cu o lopăţică. Plămădeala trebuie să fie moale, astfel încît să curgă de pe lopăţică. Acoperim oala cu un prosop şi punem plămădeala să dospească la cald, cam 1/2 oră, după temperatura camerei. Cînd plămădeala se ridică crescînd încă pe atîta (sau chiar de două ori), punem în oală gălbenuşurile, sare după gust şi puţin zahăr.
Turnăm 1/2 pahar de lapte cald sau apă caldă (sau mai mult, după consistenţa aluatului) şi amestecăm cu lopăţică.
Cînd gălbenuşurile şi laptele s-au amestecat bine cu plămădeala, turnăm în oală şi restul de făină, amestecînd totul în oală. Apoi punem aluatul pe masă sau pe masa de aluat, adăugăm o bucată de unt rece şi frămîntăm bine aluatul cu mîinile. Pe urmă batem aluatul pe masă, pînă ce nu se mai lipeşte de mîini. Putem bate aluatul cu lopăţică în oală, pînă cind nu se mai lipeşte nici de lopăţică, nici de pereţii oalei. Aluatul se bate mai bine pe masă sau pe masa de aluat, de- cît în oala, deoarece pereţii oalei ne împiedică să-1 batem tare cu lopăţică.
Aluatul este destul de bătut cînd se desprinde de masă şi de mîini. Atunci îl dăm la cald 1-2 ore pînă cînd creşte. Apoi îl întrebuinţăm după dorinţă.
Dacă plămădeala sau aluatul nu se ridigă bine, adăugăm puţin bicarbonat de sodiu, dizolvat în apă călduţă. Acesta grăbeşte dospirea.
Pofta buna!
Foarte utila reteta!