Aluat de placinta (varianta)
PrinteazaAluat de placinta din: faina, untura, ulei, sare.
- 400-500 g făină
- 1 lingură unt sau untură
- 1 linguriţă ulei
- un praf de sare
- unt sau untură pentru uns formele
Mod de preparare:
Turnăm făina pe masă. Scoatem 2-3 linguri de făină şi le punem la o parte pentru presărat.
Facem o adîncitură în care punem untura, uleiul şi sarea. Preparăm coca cu apă caldă. Trebuie să obţinem un aluat potrivit de tare.
Lucrăm aluatul şi, cînd este gata, îl lăsăm să se odihnească 1/2-1 oră în bucătărie, la cald apoi îl tăiem în 10 bucăţi egale.
Luăm pe rînd fiecare bucată şi o întindem cu sucitorul. Facem foi de mărimea unei farfurii obişnuite, una din ele fiind însă mai mare.
Alegem o tavă rotundă pe care o unge bi cu untură sau cu unt.
Ungem peste tot fiecare foaie cu unt sau cu untură, presărăm cu puţină făină şi punem una peste alta 5-6 foi, începînd cu cea mai mare. Ultima foaie nu se unge decît la urmă de tot.
Dacă untul, sau untura se preling afară, presărăm foaia cu puţină făină. Punem în sfîrşit şi această foaie peste celelalte şi o ungem.
Aşezăm acest teanc de 5-6 foi în tavă. întindem, deasupra compoziţia de plăcintă umplutură de carne, spanac, dovlecei, brînză etc.
Intindem şi celelalte bucăţi de aluat şi le ungem pe fiecare cu unt sau cu untură. Ultima foaie o întindem ca şi pe celelalte, dar nu o ungem.
Aşezăm foile peste umplutură şi tăiem marginile.
Prindem cu două degete foaia mal mare de la fund, pe margini, şi o strîngem uşor, făcînd astfel nişte nici falduri, pe care le îndoim peste plăcirtă.
Ungem în cele din urmă cu unt (sau untură) şi foaia de deasupra. Dăm la cuptor.
Plăcinta este gata în 1/2 1 oră.
Pofta buna!