Aluat sfaramicios
PrinteazaAluat sfaramicios din: faina, unt, smantana, galbenusuri, zahar, sare.
Ingrediente:
- 400 g făină
- 200 g unt
- 100 g smîntînă
- 3 gălbenuşuri
- zahăr
- sare
Mod de preparare:
Turnăm pe masă făina de grîu, facem în mijlocul ei o adîncitură în care punem smîntînă, gălbenuşurile şi sare după gust. Cu un cuţit amestecăm întîi gălbenuşurile cu smîntînă şi pe urmă cu făina.
Cînd gălbenuşurile şi smîntînă se unesc bine cu făina, căpătînd un aluat foarte moale, punem în el o bucată de unt. Amestecăm la început cu aluatul, apoi cu restul de făină.
Frămîntăm bine de tot, ca aluatul să nu aibă cocoloaşe, iar dacă îl tăiem cu un cuţit, să nu se lipească de lama cuţitului. Dăm aluatul pentru 1/2 oră la rece.
Cu cît se frămîntă mai repede acest aluat, cu atît iese mai fin şi mai sfărî- micios. Punem untul totdeauna rece şi în bucăţi, deoarece aluatul cu unt topit devine gras şi se rupe uşor.
Foaia de aluat sfărîmicios se presară numai cu făină şi nu se unge cu unt.
Dacă punem în aluat o cantitate prea mare de unt, dacă îl frămîntăm prea mult. şi îl preparăm într-un loc cald, el devine gras, rupîndu-se uşor şi căpătînd un aspect urît totuşi îl putem drege adăugind puţină apă sau lapte rece şi frămîntîndu-1.
Dacă punem unt sau smîntînă în cantitate prea mică şi aluatul se întăreşte, îl dregem, adăugînd o lingură de smîntînă şi frămîntînd puţin.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- aluat sfaramicios
- aluat faramicios
- blat sfaramicios
Nu mi-a iesit aluatul asta