Amarone
PrinteazaNumele Amarone provine de la cuvântul italian amaro, „amar , care descrie cel mai bine gustul acestui vin roşu clasic.
Amarone se produce doar în Valpolicella, aflată în regiunea Veneto din nord-estul Italiei. Valpolicella este numele unui vin roşu simplu, de masă, care există însă şi în variante speciale, dintre care Amarone este cea mai celebră.
Amarone se produce dintr-o combinaţie de trei soiuri de struguri regionali – Corvina, Molinara şi Rondinella – care sunt lăsaţi să se usuce pe rogojini, la soarele fierbinte al sfârşitului de vară.
Deoarece boabele de struguri se deshidratează la căldură, conţinutul lor de zahăr creşte şi odată cu el şi procentul de alcool.
Amarone este fermentat apoi, până devine sec, obţinând astfel nu doar gustul său amar caracteristic, ci şi o tărie ameţitoare (până la 15 sau 16% alcool), rivalizând cu numeroase vinuri alcoolizate.
In Italia, Amarone nu este un vin de masă, ci este clasificat ca vini da meditazione, un vin care se consumă într-un mod contemplativ, la sfârşitul mesei, eventual alături de o farfurioară de nuci proaspăt decojite.