Ananas
PrinteazaAnanas
Indienii carib din Indiile de Vest au numit ananasul anana (fruct excelent), datorită dulceţii sale şi a consistenţei zemoase.
Atunci când primii europeni au ajuns în Lumea Nouă, acest fruct era cultivat pe arii extinse. Francezii şi olandezii au preluat vechiul nume pe care i-l dăduseră indienii carib: anana.
Curăţarea unui ananas este destul de solicitantă. Mai întâi se taie micile excrescenţe ascuţite, printr-o mişcare în spirală, în ambele direcţii, în jurul fructului, apoi se curăţă coaja tare.
In secolele XVIII şi XIX, ananasul era considerat un simbol al prieteniei şi al ospitalităţii. Pe clădirile sau pe piesele de mobilier mai vechi se mai pot observa şi astăzi ornamente în forma unor frunze de ananas.
Ananasul este delicios atât proaspăt, cât şi în conservă, ca ingredient de largă folosinţă la salate şi sucuri de fructe, dar şi la pizza.