Ardei grasi umpluti cu orez
PrinteazaArdei grasi umpluti cu orez din: ardei, ceapa, orez, verdeata, ulei, rosii, faina, zahar, sare.
- 10-12 ardei graşi
- 3 cepe
- 1 cană orez
- 1 legătură verdeaţă
- 3-4 linguri ulei
- 8-10 roşii
- 1 lingură făină
- 1 linguriţă zahăr
- sare
Mod de preparare:
Ardeii se pregătesc în prealabil, tăindu-li-se căpăcelele de la codiţă şi curăţându-se de seminţe. Două cepe tăiate mărunt se prăjesc în 2 linguri de ulei. Când ceapa a început să se îngălbenească, se adaugă orezul ales şi spălat.
Când şi orezul s-a îngălbenit, se stinge cu 3-4 linguri de apă şi se lasă să fiarbă mocnit până începe să se umfle (să înflorească). Se ia apoi orezul de pe foc, se lasă să se răcească putin şi se adaugă verdeaţa tocată şi sarea. Opţional, se pot pune piper măcinat şi (eventual) alte mirodenii, după gust.
Cu amestecul astfel obţinut, se umplu ardeii. Aceştia se aşază într-o cratiţă pe măsură (cam 3 l)şi fiecare ardei se acoperă cu un capac realizat din felii de roşii.
Separat se pregăteşte un sos de roşii: o ceapă tocată mărunt se prăjeşte într-o lingură de ulei. Când ceapa se moaie, se adaugă făina, iar când şi aceasta s-a îngălbenit, se toarnă roşiile tocate mărunt (de preferat curăţate de coajă).
Se fierbe puţin, apoi se potriveşte de sare (şi zahăr). Când sosul este gata, se toarnă peste ardeii umpluţi şi cratita se pune la cuptor, completând lichidul din ea, dacă este cazul, cu 1-2 pahare de supă sau apă caldă.
Pofta buna!