Ardei umplut cu varza, morcov si hrean
PrinteazaArdei umplut cu varza, morcov si hrean din: ardei gras, varză albă, morcovi, frunze de telină, rădăcină de hrean, ardei iute, boabe de piper, boabe de ienibahar, seminte de marar, sare grunjoasă.
- 7 kg ardei gras
- 6 kg varză albă
- 1 kg morcovi
- frunze de telină
- rădăcină de hrean
- ardei iute
- boabe de piper
- boabe de ienibahar
- seminţe de mărar
- sare grunioasă
Mod de preparare:
Se aleg ardeii grasi nătoşi, mari şi proaspeţi. Se scot cotoarele, se curăţă bine de seminţe şi se spală. Se lasă la scurs cu gura în jos.
Se curăţă varza de frunzele exterioare, se taie în patru, apoi fâşii subţiri. Se freacă cu sare şi se scurge zeama rezultată.
Se dau morcovii prin răzătoarea cu ochiuri mari, se toacă mărunt frunzele de ţelină şi se amestecă totul cu varza.
Se umplu ardeii cu compoziţia de varză, îndesând bine ca să nu rămâhă goluri de aer, şi se aşază în borcane de ăl cât mai bine fixaţi.
Printre ardei se pun bucăţele de hrean şi ardei iuţi, iar deasupra se pun frunze de ţelină, boabe de piper, seminţe de mărar şi boabe de ienibahar.
Separat, se prepară saramura în proporţie de o lingură de sare grunjoasă la un litru de apă. Când sarea s-a topit complet, se toarnă peste ardei, se acoperă borcanul şi se lasă la loc călduţ.
Când începe să fermenteze varza, se vântură de 2-3 ori, din două în două zile. Când zeama s-a limpezit, se închid borcanele definitiv şi se pun la loc răcoros şi întunecat.
Pofta buna!