Ardei umpluti cu orez si slanina afumata
PrinteazaArdei umpluti cu orez si slanina afumata
- 30 ardei
- 750 g roşii
- putin zahăr
- 1 lingură grăsime
- sare
- piper
Tocătură :
- 400 g carne
- 100 g grăsime de la rinichi
- sare
- piper
- 3-4 linguri orez
- 2 cepe
- 50-60 g slănină afumată (facultativ)
- 1 legătură pătrunjel
- 1 legătură mărar
- miez de pîine
- cozi de ceapă verde
- 75 g orez
Mod de preparare:
Tăiem un căpăcel de jur împrejurul ardeilor şi scoatem codiţa împreună cu sămînţa. Spălăm ardeii în 2—3 ape şi îi lăsăm într-un vas să se scurgă, întor cîndu-i cu gura în jos.
Alegem carne macră de vacă (partea cea mai bună este capacul) şi o tăiem în bucăţi, împreună cu grăsimea de la rinichi, curăţată mai înainte de pieliţe.
După aceea pregătim ceapă pjăjită (se poate şi neprăjită), miezul unei felii de franzelă groasă de patru degete, muiat şi bine stors, slănină afumată (facultativ), mărar, pătrunjel, sare şi piper după gust.
Trecem carnea împreună cu toate acestea prin maşină, frămîntăm bine tocătură şi adăugăm puţină zeamă de carne (apă sau gheaţă pisată), orezul, precum şi bucăţele de roşii fără pieliţe şi fără sîmburi. Apoi umplem ardeii, împingînd umplutura bine în vîrf, pentru ca ardeii să nu-şi piardă forma la fiert, zbîrcindu-se. Nu se îndeasă prea tare deoarece crapă la fiert.
Prăjim ardeii în grăsime încinsă, pe o parte şi pe alta, pînă se auresc, şi îi aşezăm într-o cratiţă, fie cu gura la margine, fie gură la gură, ca să nu cadă umplutura. Turnăm apă clocotită peste ardei cît să-i acopere şi punem cratiţa acoperită să fiarbă la foc potrivit.
Pregătim roşiile : le rupem in două, le sărăm şi le punem într-o cratiţă să fiarba descoperit pana se moaie. Le trecem apoi prin sita si presaram un varf de lingurita de zahar.
Turnam acest bulion peste ardei şi îi lăsăm să fiarbă descoperiţi.
De asemenea, în loc să le fierbem, putem prăji roşiile în grăsime multă, înfierbintată, şi cînd se moaie, le trecem prin sită şi le turnăm peste ardei.
Cînd ardeii sînt pe 3/4 gata, îi. dăm la cuptor, ca să scadă la foc potrivit şi să se rumenească.
Servim cu smîntînă.
Pofta buna!