Ardei umpluti cu varza si morcov
PrinteazaArdei umpluti cu varza si morcov din: ardei, varza, morcovi, varza rosie, telina, hrean, conopida, sfecla rosie, otet, sare grunjoasa.
Ingrediente: (pentru un borcan de 5l)
- 10 ardei graşi potriviţi
- 1 varză de 1 kg
- 3-4 morcovi mari
- 1 kg varză roşie
- 1 căpăţână ţelină cu frunze
- 2 rădăcini hrean
- 1 conopidă potrivită (sub 1 kg)
- câteva feliuţe de sfeclă roşie
- 2 linguri oţet din vin de 9°
- sare grunjoasă
- 1 crenguţă mică de vişin
- câteva fire de mărar uscat
Mod de preparare:
Se curăţă ardeii de cotoare şi seminţe. Varza se toacă. Morcovul se rade, ţelina se curăţă şi se taie în patru, iar frunzele se toacă mărunt. Conopida se ţine puţin în apă rece cu sare, apoi se desface în bucheţele.
Se freacă varza cu sare grunjoasă, apoi se amestecă cu morcovul ras şi frunzele tocate de ţelină. Cu acest amestec se umple fiecare ardei, îndesând bine.
Ardeii umpluţi se aşază în borcan în picioare, iar pe lângă ei se pun bucheţele de conopidă, rădăcină de ţelină, crenguţe de mărar uscat şi rondele subţiri de morcov şi sfeclă roşie.
Deasupra se pune un strat de bucheţele de conopidă, bucăţele de hrean, crenguţă de vişin şi apoi se pun din nou ardei umpluţi, între ei bucheţele de conopidă şi feliuţe de morcovi şi sfeclă.
Pentru saramură se amestecă 21 apă cu 2 linguri mari de sare grunjoasă şi 2 linguri de oţet, până se topeşte sarea; se toarnă în borcan.
Ce rămâne din saramură se adaugă a doua zi. Se acoperă borcanul cu capac cu filet şi se depozitează la răcoare. Se consumă iarna ca salată, stropită cu puţin ulei de măsline şi un praf de piper.
Pofta buna!