Aripi de pui cu sos de smântână şi arpagic
PrinteazaO reteta de aripi de pui cu sos de smantana si arpagic din: faina, boia de ardei, piper de cayenne, sare de mare, aripi de pui, unt, sos iute, piper negru, usturoi, ulei vegetal, lamaie, smantana, maioneza, arpagic si zeama de lamaie.
- 3-4 linguri de făină albă
- 1 linguriţă de boia de ardei
- puţin piper de Cayenne sau după gust
- sare de mare
- 10 aripi de pui
- 50 g de unt nesărat
- 4 linguri de sos iute
- 1/4 de linguriţă de piper negru
- 1 căţel de usturoi, curăţat şi tocat mărunt
- ulei vegetal sau de arahide, pentru prăjire în baie de ulei
- 1 lămâie tăiată în felii groase, pe lung, pentru servire
Sos de smântână şi arpagic:
- 150 ml de smântână
- 3-4 linguri de maioneză
- 1 mână de arpagic tocat mărunt
- sare de mare şi piper negru
- 1 linguriţă de zeamă de lămâie (sau după gust)
Mod de preparare:
Intr-un bol mic, amestecaţi făina, boiaua, piperul de Cayenne şi un vârf de cuţit de sare. Puneţi aripile de pui într-un bol mare. Presăraţi amestecul de făină cu mirodenii peste ele şi pudraţi-le bine până le îmbrăcaţi uniform, apoi acoperiţi-le şi ţineţi-le la frigider aproximativ o oră.
Intre timp, puneţi într-o tigaie mică untul, sosul iute, ardeiul, usturoiul şi un praf de sare şi lăsaţi-le la foc mic. Amestecaţi-le şi aşteptaţi ca untul să se topească şi amestecul să se omogenizeze bine. Lăsaţi-l deoparte pentru a se răci.
Intre timp, pentru sos, amestecaţi toate ingredientele într-un bol mic, adăugând sare, piper şi zeamă de lămâie, după gust. Acoperiţi şi lăsaţi sosul să se răcească până când aripile de pui sunt gata de prăjit.
Incingeţi la 180°C un strat de 6-7 cm de ulei, într-o friteuză sau într-o tigaie adâncă, cu fundul gros; o bucată de pâine aruncată în uleiul încins trebuie să sfârâie imediat. Prăjiţi aripile timp de 10-15 minute sau până când se rumenesc şi devin crocante, întorcându-le pe cealaltă parte. Scoateţi-le pe o tavă tapetată cu hârtie-prosop şi păstraţi-le calde cât timp le prăjiţi pe celelalte.
Puneţi aripile crocante într-un bol mare, turnaţi deasupra sosul iute şi amestecaţi până le îmbrăcaţi bine. Aranjaţi imediat aripile pe o farfurie caldă sau în boluri individuale şi serviţi-le cu feliile de lămâie şi cu sosul de smântână şi arpagic.
Aripi de pui cu sos de smântână şi arpagic
Pofta buna!