Arroz a la tumbada (Orez cu fructe de mare)

Printeaza

Arroz a la tumbada (Orez cu fructe de mare): Gastronomia de pe coastele Golfului Mexic, unde îşi are originea această mâncare, este evident influenţată de vecinătatea mării. Cel mai vechi şi mai mare oraş din Mexic, Veracruz, este renumit pentru mâncărurile pe bază de fructe de mare.

Arroz a la tumpada seamănă cu paella sau cu risotto, incluzând diferite fructe de mare (creveţi, moluşte, calamari, crabi etc.).

Fructele de mare se prepară împreună cu orezul, fiert puţin într-o supă de peşte. Pentru a respecta tradiţia, arroz a la tumbada trebuie servit dintr-o cratiţă groasă de lut, numită cazuela, împreună cu tortillas proaspete din porumb şi cu un castronel de sos de chilii.

Arroz a la tumbada (Orez cu fructe de mare)

Ingrediente:

  • 250 ml ulei de masline
  • 750 g creveti mijlocii, nedecorticati
  • sare
  • 375 g rosii tocate marunt
  • 1 ardei rosu mic, fara seminte, taiat in felii subtiri
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • 315 orez cu bobul lung, spalat si scurs de apa
  • 1,2 l supa de peste
  • 25 g frunze de coriandru, taiate mai mare
  • 2 linguri arpagic verde taiati bucati mai mari
  • 2 linguri frunze de menta, taiata mai mare
  • 1 lingura oregano uscat

Mod de preparare:

Puneţi la încins uleiul de măsline într-o caserola de lut, adâncă de aproximativ 12 cm.

Adăugaţi creveţii şi sarea şi căliţi-le la foc iute, amestecând mereu, cam 1 minut.

Scoateţi creveţii din caserola cu o paletă perforată şi lăsaţi-i deoparte. In uleiul rămas, căliţi roşiile, ceapa, ardeiul şi usturoiul, la foc mijlociu, să se amestece bine, cam 5 minute.

După aceea adăugaţi orezul, amestecaţi-l cu legumele şi turnaţi peste ele supa de peşte, sărând mâncarea după gust.

Când începe sâ clocotească, acoperiţi vasul şi lăsaţi orezul sâ fiarbă la foc mijlociu cam 8 minute.

Pe urmă, puneţi înapoi în caserolâ creveţii, adăugaţi verdeţurile şi continuaţi fierberea, cu capac, la foc mijlociu, până ce orezul este gata, aproximativ 10 minute.

Acest fel de mâncare are o consistentă între cea a unei supe şi cea a unui pilaf – foarte zemoasă şi suculentă.

Dacă este nevoie, mai puteţi adăuga puţină supă de peşte.

Orez cu fructe de mare

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.