Aspic fără gelatină cu şorici

Printeaza

Aspic fără gelatină cu şorici

Ingrediente:Aspic fără gelatină cu şorici

  • 1 kg oase de viţel
  • 1/2 kg şorici de porc
  • 200 g carne de vacă
  • 3 albuşuri
  • 150 g legume
  • 20 g oţet
  • 50 g vin
  • 100 g apă
  • cîteva boabe piper
  • sare

 

Mod de preparare:

Aspicul preparat din substanţe gelatinoase (oase si cartilaje) este mult mai gustos deeit cel preparat din gelatină. Ca şi zeama de piftie, aspicul este o zeamă mai concen­trată, care se obţine din oase de viţel, încheieturi cu carti­laje şi şorici de porc.

Intr-o oală de circa 5 kg se pun oase de viţel (în lipsă pot fi şi de vacă), încheieturi sparte în bucăţi şi 1/2 kg şorici de porc, spălat şi opărit în prealabil. Se umple complet oala cu apă şi se lasă să fiarbă pînă cînd prin răcire zeama devine legată (gelatinoasă). Pentru a ne da seama dacă este sufi­cient de legată, se încearcă o mică cantitaie la rece.

De obicei, oasele se lasă să fiarbă circa 10 ore, pe foc moale. Cînd zeama este suficient de legată, se ia de pe loc, se stre­coară şi se degresează.

Limpezirea aspicului:

Intr-o cratiţă de circa 3 kg se pune carnea slabă de vacă, tocată, albuşurile, legumele, oţetul, vinul, apă rece şi cîteva boabe de piper. Se amestecă bine şi se bat de cîteva ori cu telul. Peste acest amestec se toarnă încet zeama obţinută din fiertura de oase, care tre­buie să fie călduţă. Se toarnă puţin cîte puţin, amestecandu-se mereu, pînă cînd se termină toată zeama.

Se potriveşte de sare şi se mai adaugă cîteva fire de tarhon, pentru a-i da un gust plăcut. Se pune din nou oala pe maşină, pe bucăţi de cără­midă, şi se lasă să fiarbă foarte încet, In acest timp nici nu se amestecă şi nici nu se mişcă oala. Este bine ca atunci cînd a dat în fiert, să se desprindă uşor cu o lingură de lemn de pe fundul oalei, pentru ca albuşul şi carnea să se ridice la suprafaţă şi să nu se lipească de fund.

Se lasă să fiarbă foarte încet pînă scade atît cît trebuie ca să se obţină aspicul tare, în care scop se încearcă cu puţină zeamă la rece. Se strecoară printr-o pînză de etamină sau tifon dublu.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.