Aspic

Printeaza

Aspic

AspicAspicul este asemănător cu zeama închegată de piftie, doar că este mai concentrat, fără grăsime, transparent, plăcut la gust. Nu se pune usturoi.

Este un preparat care are la bază gelatina, obţinută prin fierberea părţilor gelatinoase de la diferite animale.

Aspicul apără preparatul culinar care se glasează cu aspic lichid (rece) ca să nu se închidă la culoare şi conferă un aspect lucios, care stimulează apetitul, dându-i un gust plăcut.

Pentru a obţine 1 kg de aspic, sunt necesare 2-3 kg de oase cu cartilagii (de la încheieturi, tendoane de la picioare şi în general oase de la animale tinere sau de pasăre).

Oasele se pun la fiert în apă rece cât să treacă peste nivelul lor, căci vor fierbe mult.

Se pune sare; când dă în clocot apa, se pune zarzavat de supă. Se continuă fierberea la foc mic, ca să nu se tulbure supa.

Aspicul este bine fiert când cartilajele se desprind uşor de pe oase. Se încearcă dacă se coagulează, punând o lingură de supă la frigider. Oasele se lasă până a doua zi în zeamă pentru a se vedea gradul de coagulare.

A doua zi, dacă este destul de închegată, se pune din nou pe foc, să se înmoaie, se strecoară, se sărează, se acreşte cu zeamă de lămâie şi pentru aromă se poate pune puţin tarhon sau o frunză de ţelină întreagă. După zece minute se filtrează prin tifon. Aspicul trebuie să fie transparent.

Aspicul se obţine mai uşor cu gelatină din comerţ, care se adaugă în supa de găină sau de vită, cu zarzavatul respectiv, care se strecoară. Supa se sărează şi se acreşte cu zeamă de lămâie.

La 1 l de supă concentrată se adaugă 30-40 g gelatină, iar la 1 l de supă slabă sau 1 l de apă, 60-70 g gelatină, care se introduce în supa (lichidul) rece şi se lasă la înmuiat o oră. Gelatina se înmoaie cu o parte din lichidul cântărit.

Apoi vasul cu supă în care s-a dizolvat gelatina se pune în alt vas cu apă fierbinte, care se ţine pe foc amestecând până se dizolvă gelatina complet. Intre timp, se pune o linguriţă cu lichid de aspic în frigider şi dacă se leagă bine, se poate folosi.

Pentru glasat, se foloseşte aspic lichid aproape rece, iar pentru decor şi garnisire se lasă aspicul să se închege bine.

Pentru a se obţine un aspic aromat, limpede (transparent) şi cu o culoare aurie, se face limpezirea lui în felul următor: într-o cratiţă de 2-3 l se pun 2-3 albuşuri, 2-3 linguri de apă, tot atât vin alb, 1 lingura de oţet, câteva boabe de piper, eventual câteva fire de tarhon şi cateva felii de ceapă, ţelină şi morcovi, toate tocate foarte subţire.

Se amestecă bine cu un tel şi peste această compoziţie se toarnă câte puţin din aspicul lichid, se potriveşte de sare şi se pune la fiert din nou pe baie de aburi până se vor coagula albuşurile şi începe să dea lichidul în fiert.

Se lasă la foc mic şi se încearcă punându-se o linguriţă de lichid la rece; dacă este suficient de legat (întărit), se strecoară prin tifon pus în două.

Eventual, dacă se observă urme de grăsime, acestea se curăţă cu câteva şerveţele de hârtie care se aşază pe rând peste lichid, doar pentru o clipă.

Pentru aromă plăcută, la urmă, când lichidul s-a răcit puţin, se adaugă o lingură de coniac sau de rom şi se lasă să se închege bine.

Aspicul folosit pentru decor se poate colora cu esenţe vegetale. Modul de folosire este indicat la reţetele care îl includ.

Aspic

Aspic

Pofta buna!

 


Poate iti place si:

 

Oua cu legume in aspic

Oua cu legume in aspic

Oua cu legume in aspic din: oua, ceapa, sunca, ardei, broccoli, legume, maioneza, gelatina, otet, sare, salata. Ingrediente: 5 ouă fierte tari 1 ceapă 200 g şuncă un ardei gras roşu 100 g broccoli 250 g legume congelate (mazăre, morcov, porumb) 250 g maioneză gelatină 2 linguri oţet sare salată   Mod de preparare: Curăţă ouăle […]

Toba in aspic

Toba in aspic

Toba in aspic din: stomacul porcului, carne slaba, sorici, slanina, picioare de porc, limba de porc. Ingrediente: stomacul porcului 1 kg carne slabă de porc şorici slănină picioare de porc limbă   Mod de preparare: Pârleşti picioarele de porc, înlături unghiile cornoase, le freci uşor cu mălai, le pui la fiert în apă care clocoteşte. […]

 

Curcan in aspic cu legume

Curcan in aspic cu legume din: carne de curcan, lamaie, ceapa, gulie, hrean, mazare, gelatina. Ingrediente: 2 kg carne de curcan cu os zeama de la 1/2 lămâie apă 1 foaie de dafin 1 linguriţă sare 1 ceapă 1 morcov 1/2 gulie hrean 200 g mazăre din conservă 2 pliculeţe gelatină   Mod de preparare: […]

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.