Baclava greceasca
PrinteazaBaclava greceasca din: nuca, migdale, scortisoara, zahar, ulei, foi de placinta, apa, cuisoare, lamaie.
- 375 g miez de nucă zdrobit în piuliţă sau tăiat mărunt
- 160 g migdale pisate sau tăiate mărunt (pot fi înlocuite cu aceiaşi cantitate de nucă)
- 1/2 linguriţă de praf de scorţişoară
- 1 lingură zahăr praf
- 3 linguri untdelemn
- 16 foi de plăcintă (din comerţ, cam 2-3 pachete)
Pentru sirop:
- 250 g zahăr
- 170 ml apă
- 3 cuişoare întregi
- 3 linguriţe suc de lămâie.
Mod de preparare:
Porneşti cuptorul. Ungi fundul şi părţile laterale ale unui vas de yena dreptunghiular (sau o tavă dreptunghiulară) cu ulei. Amesteci într-un castron nucile, migdalele, scorţişoara şi zahărul pudră şi împărţi cantitatea în 3 părţi egale, lei 4 foi de plăcintă şi le aşezi alături pe tabla de prăjituri.
Jumătate din fiecare o ungi cu ulei, împătureşti în două şi o aşezi în formă, pe lung (aluatul care trece de margini îl tai).
Intinzi o porţie din amestecul de nuci peste aluat. Acoperi apoi cu alte 4 foi de plăcintă, unse cu ulei şi împăturite în două. Intinzi un alt strat de nucă, apoi din nou aluat, până se termină umplutura.
Ungi suprafaţa cu ulei şi tai cu cuţitul pe lung, de 4 ori. Dai forma la cuptor pentru 30 de minute, până prinde o culoare aurie.
Fierbi siropul format din zahăr, cuişoare, apă şi suc de lămâie timp de 10 minute pe foc mic, amestecând.
Laşi apoi siropul să se răcească şi îl torni peste baclavaua fierbinte.
Când serveşti, tai prăjitura pe lung, pe liniile incizate în aluat, apoi în bucăţi potrivite.
Pofta buna!