Baclava siriana
PrinteazaBaclava siriana din: zahar, apa, apa de flori de portocal, fistic, unt, cardamom, scortisoara, zahar pudra vanilat, foi de placinta.
- 310 g zahăr tos
- 300 ml apă
- 60 ml apă de flori de portocal
Umplutură:
- 500 g fistic prăjit, măcinat
- 300 g unt topit
- 1/2 linguriţă cardamom
- 1/2 linguriţă scorţişoară
- 3 linguri zahăr pudră vanilat
- 1 pachet foi de plăcintă refrigerate
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 180 °C. Se amestecă fisticul măcinat, cu scorţişoară, cardamom, zahăr, vanilie.
Se desface pachetul de foi; se întind (trebuie să fie 30 de foi). Se aşază deasupra lor o tavă dreptunghiulară de ceramică (cu latura de 26 cm) şi se decupează foile exact pe dimensiunile tăvii.
Se unge tava cu unt. Se aşază o foaie, se unge cu unt, apoi a doua şi aşa mai departe; se face un pat de 15 foi. Se repartizează fisticul şi se aşază deasupra un strat din restul de 15 foi.
Se unge totul cu unt şi se taie în 12 bucăţi. Se ung bine tăieturile şi suprafaţa cu unt şi se coace la cuptor 30 min.
Se prepară siropul din apă, apă de portocal şi zahăr; se pune pe foc şi se amestecă până se topeşte zahărul. Se lasă să fiarbă cca 10 min., până se îngroaşă.
Se scoate baclavaua din cuptor şi imediat se toarnă deasupra sirop. Se lasă să se odihnească 6 ore şi se taie bucăţile.
Se presară deasupra fistic.
Pofta buna!