Bagna cauda – Reteta italiana
PrinteazaBagna cauda din: ulei de masline extravirgin, usturoi, ansoa, unt nesarat, fenicul, conopida, cicoare, ardei gras, dovlecei.
Bagna Cauda – Aceasta denumire, care s-ar putea traduce „baie fierbinte”, se refera la o mancare traditionala din regiunea Piemonte situata in nord-vestul Italiei.
Bagna cauda este formata dintr-un sos gras, puternic aromat, in care se cufunda bucati de legume diferite , crude sau fierte.
Ingredientele principale folosite pentru acest sos sunt fileul de ansoa, usturoiul si uleiul de nuci (sau de masline) amestecat cu unt si uneori si cu smantana.
Ingrediente:
- 150 ml, plus inca 2 linguri, ulei de masline extravirgin
- 4-5 catei de usturoi, decojiti si zdrobiti sau dati pe razatoare
- 12 pesti ansoa din conserva, scursi de ulei si taiati bucatele
- 75-100 g unt nesarat, taiat bucatele
Legumele pentru cufundat:
Legumele folosite cu predilectie la bagna cauda sunt tulpini de telina taiate fasii subtiri. Dovlecei si morcovi taiati fasii destul de groase, ardei rosii sau galbeni taiati fasii, precum si ceapa verde.
O alegere potrivita ar fi si miezul fiert de anghinare frageda, acest fel de mancare fiind consumat fierbinte, mai ales toamna Si iarna.
Mod de preparare:
Puneti uleiul intr-o tigaie, impreuna cu usturoiul si bucatile de ansoa si caliti totul la foc mic, amestecand mereu, pana ce obtineti o pasta groasa.
Ingredientele trebuie sa fie bine omogenizate. Dupa ce s-au patruns bine toate ingredientele, adaugati 75 g unt, luati vasul de pe foc si amestecati inca putin cu telul, astfel incat sa obtineti un sos cremos si omogen.
Gustati sosul si, in cazul in care doriti ca sosul sa fie mai moale, adaugati si restul de 25 g unt Si bateti din nou cu telul. In final sosul obtinut trebuie sa aiba o aroma pregnanta, fara a fi totusi prea puternic.
Turnati-l intr-un vas care sa se poata pune deasupra unei spirtiere, astfel incat sa poata fi pastrat cald pe masa. Cufundati pe rand legumele in sos si savurati.
Pofta buna!