Bame grecesti
PrinteazaBame grecesti
- 1/2 kg bame (de preferat tinere)
- 1/2 kg roşii (5-6 roşii) sau 2 linguri bulion
- 1 lingură oţet sau 1 cană borş
- 1 ceapă, piper boabe
- 3-4 linguri ulei
- 1 linguriţă făină
- verdeaţă (1 lingură mărar, 1 lingură pătrunjel tocat)
- sare,
- 1/2 lămâie sau o ceşcuţă de vin
Mod de preparare:
Tai codiţele bamelor foarte puţin, le speli şi le opăreşti cu borş sau cu oţet îndoit eu apă ori le ţii în apă puţin sărată şi cu puţin oţet timp de 15 minute, apoi le laşi să se scurgă şi le speli în apă rece.
Intre timp pui roşile date pe răzătoarea mare (sau bulionul) peste uleul încins, pui şi o ceaşcă de apă, apoi ceapa tăiată mărunt. Dai câteva clocote, pui bamele şi le laşi la fiert la foc mic cam 30 de minute.
Scuturi vasul din cand în când pentru a nu se prinde mâncarea. Spre sfirşit adaugi făina şi sarea. Când e gata pui zeama de a 1/2 de lămâie sau o ceşcuţă de vin. Este mult mar gustoasă rece, dar se poate mânca şi caldă.
O poţi prepara şi cu carne, pe care o adaugi însă abia după ce a fost înăbuşită şi bine fiartă.
Pofta buna!