Batog in unt
PrinteazaBatog in unt din: batog, unt, piper, sare, patrunjel.
- batog de peste mare – cam 0,5 kg
- unt de casă (cam 0,2 kg)
- piper pisat
- sare
- 1 legătură pătrunjel verde
Mod de preparare:
Batogul trebuie să fie sub forma unei singure bucăţi (maximum două) dintr-un peşte mai mare. Se curâţă de piele, se pune într-o strecurătoare de metal, care se aşază peste o oală cu apă (câţiva cm). Oala se pune la fiert şi se acoperă, pentru ca batogul să se încălzească la aburi. în bucătăriile bine dotate, există un vas special pentru pregătirea peştelui în aburi.
Când batogul s-a încălzit foarte bine (după peste 1/2 oră de stat la aburi), se scoate şi se taie cu foarte mare grijă în felii groase de circa 1 cm.
Separat se pregăteşte un sos de unt negru: într-o tigaie mai mare, se pune untul la topit. în el se adaugă piperul, verdeaţa tocată şi sare. Când untul s-a rumenit, se adaugă feliile de batog (şi eventual puţină zeamă de lămâie); se mai lasă 5-10 minute la foc domol.
Se serveşte fierbinte, cu sosul din tavă.
Gustul acestui preparat este foarte rafinat şi este mult apreciat de către „cunoscătorii” în domeniu, care nu-şi pot imagina gustatul batogului astfel preparat, fără un vin de excepţie alături (neapărat alb, neapărat sec şi neapărat rece).
Pofta buna!