Boboc de rata pe varza
PrinteazaBoboc de rata pe varza din: boboc de rata, varza murata, untura, bulion, boia, piper.
- un boboc de rată, mai mare (rată tânără)
- 1 varză murată
- 2 linguri untură (ulei)
- 1 lingură bulion
- 1 lingurită boia dulce
- piper boabe
Mod de preparare:
Raţa întreagă (sau tranşată în 4-6 bucăţi) se curăţă, se spală, se dă cu sare şi după circa 1 oră se pune la fript într-o tavă încăpătoare, cu o lingură de untură (ulei) şi 1 pahar de apă. Se pune la cuptor, la foc potrivit şi se unge din când în când cu sosul din tavă. Şe tine până ce se rumeneşte.
Dacă varza este prea sărată, se spală în prealabil cu apă rece. Dacă nu, se lasă putin la scurs şi apoi se toacă fin (fidelută). Se pune într-o oală de circa 3 I şi se fierbe în apă clocofită, cam 10 minute, apoi se scurge. Peste varza scursă se pune o lingură de untură (ulei) şi supă (sau apă caldă), cât s-o acopere. Se pune apoi din nou la fiert, până se moaie bine.
Când varza este aproape gata, se pune într-o cratită (tavă mai adâncă), iar deasupra se aşază bucătile de rată şi se toarnă sosul în care a fost friptă. Se adaugă supă şi, opţional, piper. Se dă apoi totul la cuptor încă o jumătate de oră. Când se serveşte la masă, pe farfurie se pune întâi varza, iar deasupra carnea.
Ca variantă de pregătire pentru varza tocată, aceasta nu se mai fierbe în prealabil, ci se căleşte separat, într-o cratită cu o lingură de untură, după ce i s-a adăugat bulionul şi eventual boiaua dulce. Când este aproape gata, se pun deasupra bucăţile de raţă şi se mai dau putin la cuptor.
Pofta buna!