Berbec cu sardele
PrinteazaBerbec cu sardele din: pulpa de berbec, slanina afumata, ulei, sardele, ceapa, patrunjel, dafin, tarhon, vin, unt, faina.
- 1 bucată pulpă de berbec de circa 1 kg
- circa 200 g slănină (afumată)
- 2 linguri ulei
- 5-6 bucăţi sardele (conservă cu ulei)
- 2 cepe
- 2 linguri pătrunjel tocat fin
- 1 foaie dafin
- 1/2 lingură tarhon
- 1 pahar vin alb
Pentru sos:
- 1 lingură unt
- 1 lingură făină
Mod de preparare:
Carnea de berbec se lasă întreagă, netăiată. Slăninuţa se taie în fâşii înguste şi subţiri, lungi de 2-3 cm, pentru împănat. Sardelele se pasează cu furculiţa. In ele se adaugă ceapa tocată foarte fin, piperul măcinat, pătrunjelul şi tarhonul tăiate cât se poate de fin.
Cu un cuţit cu vârful ascuţit şi tăios, se practică tăieturi adânci şi înguste în carne. In acestea se introduc amestecul de sardele şi feliuţele de slănină.
După ce carnea a fost împănată, dacă este cazul, ea poate fi înfăşurată şi legată cu o aţă, pentru a i se da o formă cilindrică, mai aspectuoasă şi mai uşor de tăiat şi servit la masă. Carnea se pune într-o cratiţă unsă, mai mică, cât să încapă lejer friptura. Se pune în continuare cam 1 I apă şi se dă la foc tare, pentru a se rumeni.
Când începe să se rumenească, se adaugă vinul şi o cană de supă şi se mai fine cam 1/2 oră la fiert. Pentru a îngroşa sosul, la final se adaugă în cratită 1 lingură unt proaspăt şi făina şi se amestecă încontinuu.
Când sosul este legat, se trage cratifa de pe foc, se lasă să se răcească putin, apoi se poate servi.
Pofta buna!