Berea belgiana Grimbergen
PrinteazaFabrica Alken-Maes Brouwerijen, care, începând cu anul 2000, face parte din grupul Scottish & Newcastle, produce diferitele varietăţi de bere Grimbergen sub licenţă acordată de călugării norbertini. In instalaţiile sale din Jumet, sunt aplicate exclusiv reţete medievale. Materiile prime sunt elementele hotărâtoare pentru a înţelege succesul berii Grimbergen şi evaluările foarte bune din partea cunoscătorilor de care se bucura aceasta bere. Apa este extrasă dintr-un izvor situat în apropierea fabricii, iar malţul utilizat este produsul unor culturi de orz de calitate superioară.
DEGUSTARE
Grimbergen Blond este o bere care se potriveşte şi simplei degustări, mai cu seamă datorită complexităţii gustului şi a aromelor sale. De culoare aurie, prezintă un gust specific, dulce-amar. Are o uşoară aromă de fruct; spuma este densă şi persistentă. Merge bine cu carne şi peşte afumat. Se consumă la o temperatură mai degrabă ridicată, între 12 şi 14° C.
ALTE VARIETATI
Berea Grimbergen Optimo Bruno se distinge prin culoarea sa chihlimbarie şi o concentraţie ridicată de alcool (10%). Odata era produsă numai în timpul festivităţilor pascale, dar astăzi se găseşte în tot timpul anului. Refermentată în sticle, asociază o aromă de malţ unui gust dulceag.
Spuma se prezintă densă şi abundentă. Se consumă la o temperatură între 13 şi 15° C. Catalogul fabricii Alken-Maes Brouwerijen mai propune berile Grimbergen Dubbel şi Grimbergen Tripel, ambele având o culoare chihlimbarie şi un gust plăcut, de fruct.
Prima, cu o concentraţie alcoolică de 6,5%, este produsă folosindu-se un amestec de malţuri selecţionate cu atenţie, care-i conferă un gust tipic, dulce-amar. Cea de-a doua (cu o concentraţie alcoolică de 9%) se obţine dintr-un amestec de hameiuri dulci-amare şi din folosirea de zahăr alb, caramelizat. Fermentaţia continuă şi după îmbuteliere. Se recomandă a fi consumată în acelaşi an în care a fost fabricată.