Bezele cu alune si cafea
PrinteazaO reteta de bezele cu alune si cafea din: alune, cafea, zahar tos si albusuri.
- 100 g alune prajite, taiate in bucati mari sau macinate
- 2 linguri granule de cafea inghetate si uscate
- 175 g zahar tos marunt
- 3 albusuri, la temperatura camerei
Mod de preparare:
Se amesteca alunele cu granulele de cafea. Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt, si se incalzeste cuptorul la 150°C. Se pune zaharul impreuna cu 50 ml de apa intr-o cratita si se da incet in clocot, amestecand din cand in cand pana ce s-a dizolvat zaharul. Se mareste flacara si se fierbe siropul 5-7 minute pana ce devine vascos. Pentru a verifica daca este gata, se toarna putin intr-un pahar cu apa foarte rece: ar trebui sa se formeze o sfera clara si solida. (Daca aveti un termometru de bucatarie, temperatura ar trebui sa fie de 120°C.)
Intre timp, se bat albusurile intr-un vas curat pana ce spuma e tare si lucioasa, dar nu uscata si formeaza varfuri moi. Se toarna siropul fierbinte peste albusuri, amestecand cu mixerul la viteza redusa (a se evita contactul cu partile de metal ale mixerului), pana cand siropul este bine incorporat.
Se adauga si amestecul de alune si cafea, pentru a obtine o compozitie pestrita. Pentru fiecare bezea, se pun cate 2 linguri de amestec in tava de copt. Daca se doreste se pot face cu varfulet. Ar trebui sa se obtina 20 de bezele.
Se coace 1 ora – 1 ora si 15 minute pana cand bezelele se desprind de pe hartie destul de usor, dar sunt inca putin umede dedesubt (aceasta inseamna ca vor fi usor de mestecat cand se racesc). Se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi servite.
Bezele cu alune si cafea
Pofta buna!