Bezele — retetă de bază
PrinteazaBezele — retetă de bază din: albusuri, zahar tos si sare.
Ingrediente:
- albuşurile de la 6 ouă mari
- 300 g zahăr tos
- un praf de sare
Mod de preparare:
Incingeţi cuptorul la 150°C (treapta 2). Tapetaţi o tavă pentru cuptor cu hârtie cerată.
Puneţi albuşurile într-un bol, asigurându-vă mai întâi că n-a mai rămas nici o bucăţică de coajă sau un rest de gălbenuş. Bateţi albuşurile cu mixerul, la viteză medie, până când se întăresc.
Veţi şti că bezeaua e suficient de groasă dacă puteţi răsturna bolul cu albuşuri deasupra capului.
Bătând în continuare, adăugaţi treptat zahărul şi un praf de sare. Comutaţi mixerul pe viteza cea mai mare şi bateţi bezelele 7-8 minute, până când obţineţi un amestec alb şi strălucitor.
Frecaţi puţină bezea între două degete. Amestecul trebuie să fie perfect omogen. Dacă îl simţiţi puţin zgrunţuros, mai bateţi-l. Aveţi grijă însă că dacă-l bateţi prea mult se va lăsa.
In acest moment puteţi să încorporaţi în bezea una dintre aromele din lista de mai jos. Alegeţi una dintre următoarele arome:
- un praf de şofran
- coaja de la 2 portocale
- o mână de fistic zdrobit
- o linguriţă de amestec de scorţişoară, nucşoară şi enibahar
- coaja de la 3 lămâi
- 2 linguriţe pudră de cacao cernută
- 2 linguriţe de ghimbir cristalizat, tocat mărunt
- o linguriţă de seminţe de fenicul, prăjite uşor şi zdrobite.
Puneţi spuma de albuş în tava pregătită ca mai sus, într-un singur bloc sau sub formă de grămăjoare puţin distanţate. Modelaţi-le cu ajutorul unei linguri.
Introduceţi tava în cuptor pentru o oră, până când bezelele devin crocante în exterior, rămânând puţin moi şi lipicioase în interior.
Pofta buna!