Biban cu fenicul
PrinteazaBiban cu fenicul
- 3 roşii mari
- 2 haşme
- 3 căţei de usturoi
- 3 linguri de ulei de măsline
- 15 cl de vin alb
- 1 linguriţă de seminţe de fenicul
- 4 tulpini de fenicul
- 1 biban mare (eviscerat) de cel puţin 1,5 kg, sau doi de 800 g
- sare
- piper
Mod de preparare:
Lăsaţi roşiile în apă clocotită timp de 40 de secunde, apoi treceţi-le prin jet de apă rece. Decojiţi-le, scoateţi seminţele şi tăiaţi pulpa bucăţele.
Decojiţi şi tocaţi cepele şi usturoiul. Puneţi-le la înmuiat într-o tigaie cu două linguri de ulei de măsline. Adăugaţi roşiile şi lăsaţi să scadă câteva minute. Turnaţi vinul alb. Asezonaţi cu seminţe de fenicul, sare şi piper. Lăsaţi la înăbuşit, pe foc mic, timp de 10-15 minute. Incălziţi cuptorul la 200° (treapta 6/7).
Pliaţi tulpinile de fenicul şi introduceţi-le în interiorul peştelui. Săraţi şi piperaţi. Stropiţi bibanul cu o lingură de ulei de măsline şi puneţi-l într-un vas termorezistent. Lăsaţi la cuptor timp de 25 de minute. Când este gata, înlăturaţi cu grijă pielea de deasupra. Acoperiţi cu sosul de roşii şi puneţi din nou la cuptor pentru 10 minute.
Garnitura ideală este feniculul prăjit. Fierbeţi bulbii în apă sărată timp de 40 de minute. Scurgeţi-i. Tăiaţi-i în două şi căliţi-i într-o tigaie cu ulei de măsline până când se caramelizează uşer.
Poftă bună!